Actual

Firea: Doar în primele 5 luni, 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor. Ce acuze îi aduce USR lui Lucian Bode

Firea: Doar în primele 5 luni, 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor. Ce acuze îi aduce USR lui Lucian Bode

În primele cinci luni ale anului, aproape 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie și peste 4.200 de victime au solicitat să fie departe de agresori. Solicitarea s-a făcut printr-un ordin de protecție, a anunţat miercuri ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Firea: Doar în primele 5 luni, 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor. Ce acuze îi aduce USR lui Lucian Bode

„Violența domestică trebuie pedepsită, iar victimele protejate! Am stabilit standarde minime și pașii pe care trebuie să-i facă toate instituțiile care asigură asistență, suport și consiliere victimelor adulte și cuplurilor mamă-copil.

Angajații din serviciile sociale care vor respecta aceste etape, vor ajuta și mai mult victimele violenței domestice. Doar în primele 5 luni ale acestui an, aproape 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie.

„Am primit semnale că unele victime ale violenței domestice sunt tratate diferit față de altele. Că unii responsabili din serviciile de asistență socială se implică mai mult, iar alții mai puțin.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse Între Femei și Bărbați au gândit un fel de „manual” cu ajutorul căruia poate fi rezolvat fiecare caz în parte”, a mai spus Gabriela Firea.

(…) Doar în primele cinci luni ale acestui an, peste 4.200 de victime au solicitat să fie departe de agresori printr-un ordin de protecție. O parte dintre aceste victime au ajuns în 42 de locuințe protejate la nivel național, 20 de centre de recuperare pentru victimele violenței domestice sau în cele 52 de centre de primire în regim de urgență.

gabriela firea (1)

 

Ordinul pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind aplicarea managementului de caz în cadrul serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”, a scris ministrul Familiei, Gabriela Firea, miercuri, pe pagina de Facebook.

USR aduce critici ministrului Lucian Bode că amână achiziţionarea brăţărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor

În altă ordine de idei, USR îl critică pe ministrul de Interne, Lucian Bode că amână monitorizarea agresorilor cu brăţări electronice, pentru protejarea victimelor violenţei domestice, trebuia să fie funcţională în martie 2022.

 „Ministrul PNL Lucian Bode a făcut însă economie pe spatele victimelor şi România nu are la această oră, conform datelor SEAP, nici măcar o singură brăţară cumpărată şi funcţională. În cel mai bun caz, unele victime – din doar patru judeţe, „mulţumită” deciziei ministrului Bode – vor beneficia de protecţie din octombrie 2022 încolo. Asta dacă Guvernul PSD-PNL nu mai dă cumva vreo ordonanţă de urgenţă prin care să împingă şi mai departe termenele”, precizează USR, într-un comunicat de presă.

Legea nr. 146 din mai 2021, susţinută şi votată şi de USR, stabilea clar că, din martie 2022, victimele violenţei domestice vor fi protejate prin montarea de brăţări la gleznă care să permită Poliţiei monitorizarea agresorilor. În acest sens, trebuia înfiinţat şi operaţionalizat până în noiembrie 2021 Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME), care să vizeze, la nivel naţional, ordinele de protecţie (cele emise de instanţă), ordinele de protecţie provizorii (cele care se dau pe loc când victima are risc de viaţă şi agresorul trebuie îndepărtat imediat) şi ordinele de protecţie europeană, dacă România este stat emitent. (…)

„Pentru reuşita acestui proiect care salvează vieţi, niciun efort nu este prea mare”, afirma ministrul Bode, în ianuarie 2022. Declaraţie pur demagogică, după cum au demonstrat faptele ulterioare ale ministrului PNL, mai acuză USR.

Proiect pilot în București și alte 3 județe. Poliția are nevoie de peste 650 de noi ofițeri și agenți

Proiectul pilot privind monitorizarea prin intermediul brătărilor electronice a agresorilor aflați sub control judiciar ori în arest la domiciliu va demara în prima etapă, din acest an, în București, Iași, Mureș și Vrancea, iar Poliția ar avea nevoie doar în această fază de peste 47 de noi ofițeri și încă 604 agenți, potrivit unui proiect de HG aflat pe agenda de miercuri a Guvernului.