Social

Firmele românești plătesc cele mai mari prețuri pentru energie. Topul european

energie electrica 2
sursa foto:arhiva companiei

Companiile din România și Ungaria se confruntă cu cele mai ridicate tarife la energie din Uniunea Europeană. Prețurile sunt de aproape trei ori mai mari decât cele plătite de firmele din Finlanda. Acestea sunt concluziile raportului anual privind piața unică și competitivitatea publicat miercuri de Comisia Europeană, informează DPA.

Potrivit raportului, prețurile la energie în UE au înregistrat o creștere semnificativă după declanșarea invaziei rusești în Ucraina acum doi ani. Costul mediu suportat de o companie de dimensiuni medii din UE a crescut la 0,21 euro pe kilowat-oră (KWh) în 2023, comparativ cu 0,18 euro în 2022.

În ceea ce privește tarifele la electricitate, companiile de dimensiuni medii din România plătesc cele mai mari prețuri din UE. Respectiv 0,33 euro pe KWh, urmate de cele din Ungaria, cu 0,30 euro pe KWh. În contrast, cele mai scăzute tarife au fost înregistrate în Finlanda și Portugalia, la 0,10 euro pe KWh.

Raportul Executivului comunitar evidențiază că Marea Britanie a înregistrat creșteri mult mai dramatice. În timp ce tarifele la energie în SUA au rămas la un nivel redus.

De asemenea, în cadrul Uniunii Europene, ponderea energiei din surse regenerabile a crescut la 23,02% în 2022, conform raportului Comisiei. În comparație, în 2020, ultimul an cu date comparabile, ponderea energiei din surse regenerabile în UE era de două ori mai mare decât în SUA și Japonia.

Ca obiectiv pentru 2030, UE și-a propus ca 42,5% din energia utilizată să provină din surse regenerabile, potrivit Agerpres.