Actual International

Fiul unor imigranți indieni, favorit să-i ia locul lui Boris Johnson. Soţia sa, acţionară la o firmă cu sediul în Rusia

Rishi Sunak

Fostul ministru britanic al Finanţelor, Rishi Sunak – născut în Anglia, din părinți imigranți indieni, a obţinut cele mai multe voturi în a doua rundă a desemnării prin vot a succesorului lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator şi la şefia Guvernului, un candidat fiind eliminat, relatează Reuters. Soţia sa este acţionară la o firmă care are sediul în Rusia şi a primit milioane de lire sterline ca dividente.

Fiul unor imigranți indieni, favorit să-i ia locul lui Boris Johnson. Soţia sa, acţionară la o firmă cu sediul în Rusia

Rishi Sunak s-a clasat pe primul loc cu 101 de voturi, urmat de secretarul de stat însărcinat cu Comerţul şi favorita caselor de pariuri Penny Mordaunt, care a obţinut 83 de voturi, şi de ministrul de Externe Liz Truss, care a obţinut cu 64 de voturi.

Penny Mordaunt a fost prima femeie ministru al Apărării, în mai 2019, însă a plecat din post la instalarea lui Boris Johnson la putere. Ea se află în prezent în subordinea ministrului însărcinat cu Comerţul Internaţional.

Procurorul general Suella Braverman a fost eliminat cu 27 de voturi, deputatul Tom Tugendhat a primit 32 de voturi, iar Kemi Badenoch 49 de voturi.

Al treila tur de vot se va desfășura vineri. Obiectivul este să nu fie mai mult de doi candidaţi înainte de vacanţa parlamentară, care începe pe 22 iulie. Numele viitorului premier al Regatului Unit va fi cunoscut pe 5 septembrie, în urma unui vot final deschis membrilor partidului.

Posibilul premier, între laude și critici

Rishi Sunak, care a demisionat din funcția de ministru de finanțe afirmând că publicul britanic „se așteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus în mod corespunzător, competent și serios”, a fost până anul trecut favorit pentru a-i succeda lui Johnson.

El a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19, printre care un program de păstrare a locurilor de muncă care a prevenit şomajul masiv ce ar fi costat 410 miliarde lire (514 miliarde dolari).

Totuşi, el a fost criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin gospodăriilor britanice şi a primit o amendă pentru încălcarea restricţiilor din timpul lockdown-ului legate de coronavirus.

Dezvăluirile despre statutul fiscal al soției sale bogate (foto) care nu este domiciliată în străinătate și amenda pe care a primit-o, împreună cu Johnson, pentru încălcarea normelor de blocare COVID i-au afectat imaginea.

Biroul familiei funcționează încă în Rusia

Familia soţiei ministrului britanic are un pachet de 727 de milioane de lire sterline la Infosys şi a primit dividende de aproape 12 milioane de lire sterline în ultimul an de la o afacere criticată pentru că și-a menținut deschis biroul din Rusia, în ciuda protestelor internaționale legate de conflictul din Ucraina.

Akshata Murthy, soția ministrului britanic, deține 0,93% sau 39 de milioane de acțiuni la Infosys, compania indiană fondată de tatăl ei miliardar, potrivit datelor Bloomberg.

Compania Infosys a fost criticată pentru că a menținut un birou deschis la Moscova chiar și după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Murthy, tatăl are 75 de ani şi o avere de 4,5 miliarde de dolari (3,4 miliarde de lire sterline), potrivit Forbes.

Participația sa în Infosys valorează aproximativ 310 milioane de lire sterline.

Prezența continuă a companiei în Rusia este potențial incomodă pentru domnul Sunak și soția sa

Cu toate acestea, când a fost întrebat despre participația soției sale în Infosys, Rishi Sunak a insistat că familia sa nu a ajutat nici măcar din neatenție Kremlinul.

„Chiar nu cred că este cazul”, a spus el pentru Sky News.

„Și așa cum am spus, operațiunile tuturor companiilor depind de ei.”

Un purtător de cuvânt al său a adăugat mai târziu că doamna este un acţionar ca oricare altul.

„Doamna Murthy este unul dintre miile de acționari minoritari ai companiei. Este o companie publică și nici ea și nici un alt membru al familiei sale ei nu are vreo implicare în deciziile operaționale ale companiei.”

Ce spune compania Infosys

Infosys a insistat separat că „susține și pledează pentru pacea între Rusia și Ucraina”.

„Infosys are o echipă mică de angajați cu sediul în Rusia, care deservește unii dintre clienții noștri globali, la nivel local. Nu avem relații de afaceri active cu întreprinderi locale din Rusia. Compania a donat 1 milion de dolari pentru eforturile de ajutorare pentru victimele războiului din Ucraina, a adăugat compania”.