Actual

FMI vrea să modifice legea pensiilor. Fondul susține că majorarea va crește deficitul bugetar

Pensie minimă (sursă foto: stirileprotv.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Versiunea aprobată de guvern pentru legea pensiilor va avea un impact de 0,5% asupra Produsului Intern Brut din 2024. În acest condiții, reprezentanții FMI recomandă modificarea proiectului pentru atingerea țintei de deficit bugetar asumate de România.

Fondul Monetar Internațional (FMI) redactează un raport prin care vrea să modifice legea pensiilor adoptată de guvern. Potrivit reprezentanților FMI, majorarea prevăzută va genera un impact de 0,5% asupra Produsul Intern Brut (PIB) în 2024. Acest lucru va duce la nerespectarea țintei de deficit bugetar asumate de România pentru anul viitor.

În urma vizitei avute luna trecută în România, misiunea FMI pregătește raportul final. Acesta include mai multe observații referitor la legea pensiilor în nou versiune, adoptată recent de Guvern. Conform reprezentanților fondului, proiecția prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor. Acestea sunt estimate la aproximativ 0,5% din PIB anul viitor și 1% din PIB începând cu 2025.

„Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, conform datelor FMI, citate de Economedia.

Potrivit sursei citate, FMI susține că „este necesar ca această componentă a legii (care implică cheltuieli de asemenea magnitudine) să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”.

Pensiile vor crește de două ori

Guvernul României a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Conform comunicatului Ministerului Muncii, pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.

Legea pensiilor în noua versiune vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți. De asemenea, vor fi eliminate diferențele dintre bărbați și femei și între cei care încasează indemnizația minimă socială.

„Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit și care merită pensii decente după o viață de muncă. Pensiile vor crește, anul viitor, de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie, prin majorarea cu majorarea cu 13,8%. Și a doua oară, la 1 septembrie în urma procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul guvern care face și majorarea și recalcularea pensiilor în același an”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Ce prevede legea pensiilor

Legea pensiilor adoptată de guvern ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Proiectul prevede creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei. Totodată, este prevăzută și posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani. Creșterea vârstei de pensionare pentru femei, la 65 de ani, se va aplica din anul 2035.

Potrivit proiectului, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.

Totodată, legea oferă garanția că nicio pensie nu va scădea în baza procesului de recalculare, fiind păstrat în plată cuantumul cel mai favorabil.