Social

Fonduri de la stat pentru familiile vulnerabile! Ce beneficii aduce noul proiect derulat de Ministerul Mediului

ministrul mediului sursa foto observator
sursa foto observatornews.ro

În cadrul conferinței România Inteligentă a fost discutat subiectul familiilor vulnerabile care nu au acces la rețeaua de de apă curentă şi canalizare. În continuare sunt căutate strategii de rezolvare prin proiecte care aduc oamenilor în nevoie fonduri de la stat.

Aproape 90.000 de gospodării ar putea fi conectate la reţeaua de apă şi canalizare datorită unui proiect care va fi derulat de Ministerul Mediului. De fondurile de la stat ar urma să beneficieze sute de mii de români cu venituri reduse. Proiectul a fost discutat, astăzi, în cadrul Conferinţei Naţionale România Inteligentă la care a participat şi ministrul Mircea Fechet.

„Avem un program care se numește prima conectare. Se adresează acestor categorii mai vulnerabile de populație, și prin care sperăm să conectam peste 88.000 de gospodării la rețelele existente. Costul estimat de minister a fost 1900 de euro, însă prețurile materialelor de construcție au crescut, așadar tariful total a crescut la 2600 de euro pentru fiecare”, a declarat ministrul Mediului, potrivit Antena3.

Prin acest proiect se încearcă sprijinirea persoanelor vulnerabile în a se conecta singuri la reţea. Investițiile autorităților în reţea se fac până într-un anumit punct.

„Investițiile noi le facem până la limita proprietății private pentru că altfel nu putem cheltui acele fonduri de branșare pe suprafața privată a fiecărui locuitor. Analizăm scăderea tarifului la apa de canal. În momentul de față am primit o propunere oficială de la operator să reducem cu 14% costul pentru apă și canalizare”, a declarat Ștefan Rădulescu, vicepreședinte Consiliul Județean Ilfov.

Ordinul Ministrului Mediului

Prin intermediul programului, al cărui ghid de finanțare se regăsește în Ordinul Ministrului Mediului nr. 2.605/2022, se stabilește cu cei cu venituri mici vor putea acoperi până la 1.900 euro, fără TVA, din cheltuielile de branşare sau racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/ sau de canalizare.

Dacă îndeplinesc condițiile stabilite prin ghid, cei interesați vor trebui să se adreseze operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, pentru a beneficia de măsura de sprijin. Așadar, banii nu vor ajunge direct la persoanele cu venituri mici, ci, din suma amintită, vor fi plătiți operatorii locali pentru branșarea unei gospodării.

Potrivit AFM, termenul inițial a fost prelungit, astfel că până pe 26 iulie 2023, ora 23:59, operatorii de servicii de utilități publice/ operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/ apă uzată pot depune cereri de finanțare (printr-o aplicație informatică destinată programului Prima Conectare).

Condițiile pe care beneficialii finali, respectiv cei care vor folosi sistemele de apă și canalizare (persoanele fizice), pentru a primi banii pentru conectare sunt:

  • să fie persoane singure cu venituri reduse/ facă parte dintr-o familie cu venituri reduse (media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie);
  • au domiciliul într-o gospodărie neracordată/ nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă și/ sau canalizare și se află pe raza teritorială a unității administrativ teritoriale care a delegat operatorului de utilități gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare, în baza unui contract de delegare a gestiunii;
  • își exprimă acordul cu privire la participarea în cadrul Programului, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/ branșarea gospodăriei în care locuiesc la sistemul centralizat de canalizare/ alimentare cu apă.