Actual

Fostul deputat PDL Mihail Boldea, fugit în 2012 în Kenya, vrea rejudecarea, achitarea sau reducerea pedepsei. Toate într-o cerere

Fostul deputat PDL Mihail Boldea, fugit în 2012 în Kenya, vrea rejudecarea, achitarea sau reducerea pedepsei. Toate într-o cerere
FOTO: evenimentul zilei

Cine nu îşi mai aduce aminte de fostul deputat PDL, Mihail Boldea, care a fugit în 2012 în Kenya după ce a aflat că este cercetat de procurorii DIICOT Galaţi pentru înselăciune şi constituire a unui grup infracţional, cu un prejudiciu de peste un milion de euro. La vremea respectică, Boldea a fost primul parlamentar român dat în urmărire internaţională, după ce a fost emis un mandat de arestare preventivă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fostul deputat PDL, fugit în 2012 în Kenya, Mihail Boldea vrea rejudecarea, achitarea sau reducerea pedepsei. Toate într-o cerere

Autorităţile l-au adus în ţară unde a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar acum cere să-i fie anulată pedeapsa.

Prezent prin videoconferință pentru termenul de marți, 4 octombrie, Mihail Boldea și-a susținut în fața Înaltei Curți recursul în casație formulat împotriva deciziei de condamnare din data de 29 decembrie 2020.

Pentru a fi sigur că va avea mai multe șanse de izbândă în exercitarea acestei căi extraordinare de atac, Boldea și-a tras toate „gloanțele”: vrea rejudecarea pentru unele capete de acuzare, achitarea pentru altele și, dacă nu se poate, măcar reducerea pedepselor, că a făcut denunț.

Acesta este dosarul în care Mihail Boldea a fost condamnat pentru infracțiuni comise pe vremea în care era avocat (fraude imobiliare), acesta având un alt dosar pe rolul ICCJ, în apel, pentru infracțiuni în timpul mandatului de deputat PDL.

Cu această precizare, este necesar să reamintim că pedeapsa de care Mihail Boldea vrea să scape este pentru modalitatea în care acesta a pus mâna pe mai multe imobile din Galați folosindu-se de acte false.

Mihail Boldea cere achitarea

În prezent, Mihail Boldea susține că infracțiunile de înşelăciune reținute în sarcina sa de procurori, apoi confirmate de judecători, nu sunt fapte prevăzute de legea penală – motiv pentru care cere achitarea.

Avocatul lui Boldea a explicat în fața instanței că „nu sunt întrunite condițiile de tipicitate prevăzute de legea penală”.

Pentru cele de instigare la fals și instigare la mărturie mincinoasă, Mihail Boldea solicită în recursul în casație trimiterea cauzei spre rejudecare. În subsidiar, adică în cazul în care magistrații îi resping solicitarea, fostul deputat cere achitarea.

Fostul deputat mai arată la finalul recursului în casație că s-ar mulțumi și cu o reducere a pedepsei la jumătate, conform prevederilor art. 19 din Lege 682/2002 care prevede următoarele:

„Persoana care are calitatea de martor (…) şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Fostul deputat încearcă să-i înduplece pe judecători

În ultimul cuvânt, Mihail Boldea a declarat că pedeapsa primită e în afara limitelor prevăzute de lege.

„Primul motiv de recurs e legat de tipicitate: m-am referit la neîndeplinirea criteriilor obiective cerute de lege pentru existența infracțiunilor.

Cu privire la înşelăciune, toate contractele au fost constatate ca fiind legal întocmite, atât de instanța de fond, cât și în apel. Pentru anumite imobile instanța de fond a respins pretențiile civile și a constatat că nu există pagube, dar pentru un imobil reține că – deși contractul a fost legal – există prejudiciu și infracțiunea de înşelăciune. Deci, instanța transformă o infracțiune de prejudiciu într-una de pericol! Eu am fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru o tranzacție cu Costel Costandache, care nici măcar nu e în dosar!

Pentru favorizarea făptuitorului se încalcă principiul non bis in idem (n.r. – este interzisă pedepsirea de două ori pentru aceeași faptă). Pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat, avem sold negativ la prejudiciu, dacă stăm să facem calculul aritmetic. Mi se reține că am cauzat un prejudiciu de 700.000 de euro, iar pretențiile au fost de 1.300.000 de euro.

Am avut în dosar instigare la persoane necunoscute, instigare la persoane decedate, au venit oameni în instanță și au spus că nu mă cunosc! În plus, consider că pedeapsa e în afara limitelor prevăzute de lege”, a declarat Mihail Boldea în ultimul cuvânt.