Social

Fostul președinte al CCR atacă dur legea pensiilor speciale: „Un exemplu clar de incompetență”

Pilonul II de pensii documentul sursa foto ziarul unirea
sursa foto ziarul unirea

Conform declarațiilor lui Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a României, viitoarea contestare a legii privind pensiile speciale la Curtea Constituțională ar putea duce la respingerea acesteia. Zegrean critică dur modul în care legea a fost elaborată, descriindu-i pe cei responsabili drept „ignoranți” și afirmând că acesta este un exemplu elocvent de „cum nu se face o lege”.

Potrivit fostului judecător CCR, Augustin Zegrean, respectarea practicii anterioare de către actuala Curte Constituțională ar putea duce la respingerea legii privind pensiile speciale la controlul de constituționalitate. El susține că există deficiențe majore în ceea ce privește tehnica legislativă și că actuala lege nu este în conformitate cu aceste standarde. De asemenea, Zegrean ridică suspiciuni cu privire la nivelul de cunoaștere al parlamentarilor în legătură cu această lege.

„În primul rând nu ştiu dacă cineva va sesiza CCR cu aceste legi. Nu pot să spun astăzi dacă legea va trece de Curte sau nu, vă pot spune că dacă actuala Curte va respecta practica mai veche a CCR, legea nu va trece.

În România avem o lege privind tehnica legislativă, cum trebuie să fie făcute legile, să fie predictibilă, previzibilă, să fie înțeleasă de un om simplu. Legea pe care am văzut-o eu astăzi nu are nicio legătură cu tehnica legislativă, nu poți să spui că o lege intră în vigoare pe articole pe ani. Legea nu poate să intre în vigoare pe rând, fiecare când vrea el”, a explicat Augustin Zegrean la Prima News.

Critici dure la adresa legii

Motivul pentru care actuala lege este criticată se referă la lipsa predictibilității și previzibilității în tehnica legislativă. Zegrean exemplifică faptul că legea nu poate intra în vigoare pe articole pe ani și că fiecare articol trebuie să fie clar definit și aplicat în mod corespunzător.

Augustin Zegrean subliniază că persoanele responsabile de crearea legii pensiilor speciale par să fie în ignoranță cu privire la aspectele legale și implicațiile acesteia. El atrage atenția asupra problemelor sistemului legislativ din România, care duce la o încărcătură semnificativă pentru judecători și la un număr ridicat de dosare, aproximativ două milioane pe an.

Fostul judecător consideră că procesul de adoptare a legii pensiilor speciale a fost defectuos, fiind votată într-o singură zi, fără a respecta procedurile și etapele necesare. Zegrean subliniază că aceasta este un exemplu clar de „cum nu se face o lege”.

Mingea e la parlamentari

Augustin Zegrean menționează că, în ceea ce privește legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor, Parlamentul are puterea de a crea și de a abroga legi, iar acest lucru nu este în sine o problemă. Cu toate acestea, el indică faptul că pensionarii din Parlament ar putea contesta legea în instanță, având dreptul de a-și apăra interesele. Cu toate acestea, el nu speculează cu privire la rezultatul acestor acțiuni legale.

„S-a vorbit foarte mult despre această lege şi s-a făcut într-o zi, astăzi s-a votat într-o sigură zi, este şi aceasta o problemă de sesizare la CCR. Nu aşa se face legea, ăsta este un exemplu cum nu se face o lege”, a mai spus el, citat de Capital.

Fostul judecător concluzionează că, dacă legea ar fi fost concepută în mod corect și în conformitate cu legislația, nu ar fi existat probleme la Curtea Constituțională. El susține că există o posibilă intenție sau ignoranță în procesul de elaborare a acestei legi.

Legea privind pensiile speciale a trecut printr-un nou vot în Camera Deputaților, obținând 209 voturi pentru, 27 împotrivă, 17 abțineri și doi deputați care nu au participat la vot. Acest lucru a avut loc după ce modificările cerute de Comisia Europeană au fost adoptate și de Senat în aceeași zi, pentru a evita un conflict legat de bicameralism.