Actual

Fotbalul european a rămas fără arbitrii. UEFA a stimat deficitul la 40.000

arbitri Sursă foto Playsport
Sursă foto: Playsport

Șeful Comisiei de arbitri din cadrul Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), Roberto Rosetti a declarat că există un deficit de arbitri în fotbalul european. Până la acest moment, există 40.000 de locuri vacante în acest domeniu. În cazul acesta, UEFA a deschis pentru prima data în istorie o campanie de recrutare pentru oficialii de joc.

Campania de recrutare poartă numele de „Fii arbitru!”. Aceasta are ca scop sporirea cunoștințelor legate de arbitraj. În plus, în cadrul campaniei, se urmărește evidențierea importanței rolului arbitrilor în fotbal. Campania face parte dintr-o inițiativă mai amplă prin care UEFA va sprijini organizațiile naționale în eforturile lor de a angaja noi arbitri, cu scopul de a adăuga aproximativ 40.000 de noi arbitri anual.

Tot mai multe asociații sportive au această problemă

Conform evaluării Comisiei pentru arbitri a UEFA, mai multe asociații membre au probleme în a păstra sau recruta tineri arbitri înainte ca aceștia să ajungă la nivel de seniori. Acest lucru reprezintă o amenințare serioasă pentru joc și poate reduce numărul arbitrilor de top.

„Cu numărul de meciuri în creştere, avem nevoie în prezent de aproximativ 277.000 de oficiali în fotbalul european, dar ne lipsesc aproape 40.000 de arbitri. Acesta este motivul pentru care UEFA a decis să investească într-un program care sprijină asociaţiile naţionale în recrutarea şi retenţia arbitrilor tineri, esenţial pentru fotbalul european”, a declarat Roberto Rosetti.

În plus, pe platformele de recrutare UEFA au lansat un videoclip de prezentare pentru a ajuta derularea campaniei. În videoclip, sunt prezentați arbitrii de toate nivelurile, inclusiv de elită la nivel național și internațional.

UEFA are nevoie de mulți oameni noi

Cei doi arbitrii sunt Stéphanie Frappart din Franţa şi Michael Oliver din Anglia. Imaginile demonstrează abilitățile și zelul uimitor al oficialilor de meci la toate nivelurile, de la fotbalul juvenil la cel profesionist.

„Această campanie are o importanţă imensă pentru viitorul fotbalului, deoarece arbitrii joacă un rol esenţial în protejarea jocului pe terenul de joc. Pe lângă o condiţie fizică îmbunătăţită şi o înţelegere profundă a fotbalului, arbitrajul poate dota tinerii cu abilităţi de viaţă nepreţuite care îi vor servi atât pe teren, cât şi în afara lui”, a afirmat fostul internaţional croat Zvonimir Boban, director dezvoltare tehnică la UEFA, potrivit Agerpres.

Roberto Rosetti a evidenţiat principalii piloni pentru recrutarea cu succes a arbitrilor: „Sfătuim asociaţiile să vizeze jucătorii care au încetat să mai joace fotbal şi să identifice, de asemenea, potenţiali candidaţi în şcoli sau universităţi. De asemenea, este important să se consolideze componenta de învăţare online şi să existe o strategie de comunicare clară. Orice interes adunat prin videoclipul campaniei UEFA va fi canalizat direct către asociaţiile naţionale”.