International

Gaza, sub asediu! Israelul continuă atacurile

Gaza
sursa foto arhiva personala

Oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că un atac aerian care a lovit case din tabăra de refugiați Nusseirat a ucis 18 persoane. În Khan Younis, șase persoane, inclusiv o tânără, au fost ucise într-un atac aerian. Israelul a înconjurat Gaza.

„Stăteam liniștiți când, dintr-o dată, un atac aerian F16 a aterizat pe o casă și a aruncat în aer întregul bloc, trei case una lângă alta”, a declarat un martor, Mohammed Abu Daqa.

„Civili, toți civili. O bătrână, un bătrân și mai sunt și alții dispăruți sub dărâmături”.

Armata israeliană a declarat că ofensiva sa viza rețeaua de tuneluri a Hamas de sub enclavă. Loviturile aeriene au ucis un fabricant de arme Hamas și mai mulți luptători, a precizat aceasta.

Orașul Gaza, principalul bastion al grupării militante Hamas în teritoriu, este în prezent încercuit de forțele israeliene. Armata a declarat că trupele au avansat până în inima orașului dens populat. Hamas afirmă că luptătorii săi au provocat pierderi grele.

Oficialii ONU și națiunile G7 au intensificat apelurile pentru o pauză umanitară în timpul ostilităților. Asta  pentru a ajuta la atenuarea suferinței civililor din Gaza, unde clădirile au fost distruse, iar proviziile de bază sunt pe sfârșite.

Oficialii palestinieni au declarat că 10 569 de persoane au fost ucise până acum, 40% dintre acestea fiind copii. Nivelul morții și al suferinței este „greu de înțeles”, a declarat la Geneva purtătorul de cuvânt al agenției ONU pentru sănătate, Christian Lindmeier, potrivit Reuters.