Categories: Lifestyle

Gazele s-ar putea scumpi cu peste 30%! Un nou regulament european introduce reglementări mai dure

Conform unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), noile prevederi din Regulamentul european privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic pot duce la creșterea prețului gazelor în România.

Potrivit președintelui AEI, Dumitru Chisăliță, propunerea prevăzută în regulamentul european de a interzice evacuarea gazelor în atmosferă și arderea gazelor la faclă va genera o presiune financiară pe operatorii de sistemelor de producție deschise: „Astfel, se impune transformarea instalaților tehnologice din sisteme de producție deschise în sisteme de producție închise, astfel încât să se prevină disiparea în mediu a emisiilor de metan”, a explicat Chisăliță.

Președintele AEI apreciază că această măsură, care nu prevede nicio derogare, ar putea afecta zecii de mii de sonde și de instalații de producție din România, care au fost construite în conformitate cu legislația în vigoare la momentul dării lor în funcțiune.

„Realist vorbind, ținând seama de numărul mare de instalații din zona de extracție țiței si gaze naturale care ar trebui înlocuite în România, de capacitatea de proiectare, construcții montaj, timpul de obținere a avizelor și autorizațiilor, ar fi necesari cel puțin 10 ani pentru a duce la îndeplinire o astfel de obligație și cheltuieli de miliarde de euro”, a subliniat Dumitru Chisăliță.

România va crește volumul importurilor

Studiul AEI arată că, având în vedere costurile estimate a se cheltui în sectorul de extracție țiței și gaze pentru conformarea cu noul regulament, sumele rezultate vor afecta fezabilitatea exploatării în anumite câmpuri. Totodată, costurile adiționale ce survin din implementarea măsurilor propuse de acest proiect de Regulament vor avea ca efect reducerea investițiilor în activitatea propriu-zisă de extracție și producție, care să permită menținerea unui anumit ritm de extracție a țițeiului și gazelor naturale.  Din această cauză, va fi afectată și fezabilitatea unor câmpuri marginale de țiței si gaze, care nu vor mai putea să fie exploatate datorită costurilor mai mari decât veniturile pe care le generează.

Ca urmare a tuturor acestor efecte, va rezulta o reducere a perioadei de exploatare a zăcămintelor și astfel se vor reduce cantitățile anuale de hidrocarburi extrase în România cu circa 16%, crescând importurile de hidrocarburi în România.

Prețul gazelor ar putea crește cu 31%

Conform studiului AEI, impactul aplicării regulamentului european asupra prețului la consumatorul final va fi de +6%. Dar cu o creștere a impactului asupra Bugetului de Stat cu circa 0,9 miliarde de lei în 2024 și cu circa 0,22 miliarde de lei în Q1 2025. După 1 aprilie 2025, moment în care legea nu mai prevede existența unui preț plafonat, prețul plătit la populație va fi cu până la 31% mai mare.

În acest context, autorii studiului AEI au propus mai multe măsuri pentru realizarea unei construcții corecte a legislației care să permită realizarea activităților fără a atenta la securitatea energetică și socială a nici unei țări europene, conform Adevărul.

Ghitulescu Radu

În presa scrisă, de pe la începutul anilor '90. Am colaborat cu cotidiane, săptămânale și lunare. În ultimii ani am lucrat preponderent în presa IT.

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

o zi ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

o zi ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.