Actual International

Gazprom pune o nouă frână pe conductă. De miercuri, Nord Stream 1 va funcţiona la doar 20% din capacitate

Gazprom pune o nouă frână pe conductă. De miercuri, Nord Stream 1 va funcţiona la doar 20% din capacitate

Grupul rus Gazprom a anunţat că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină din cadrul gazoductului Nord Stream 1, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa, notează Agerpres. Aşadar, începând de miercuri, 27 iulie, livrările de gaze via Nord Stream 1, vor coborî până la 33 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă că Nord Stream 1 va funcţiona la doar 20% din capacitate.

Gazprom, insistă. De miercuri, Nord Stream 1 va funcţiona la doar 20% din capacitate

Această nouă lovitură vine într-un moment de tensiuni crescute între Rusia şi Occident din cauza invadării Ucrainei. Uniunea Europeană a acuzat Rusia că practică un şantaj energetic în timp ce Kremlinul susţine că reducerea livrărilor de gaze este rezultatul lucrărilor de mentenanţă şi consecinţelor sancţiunilor occidentale.

Săptămâna trecută, Gazprom a reluat livrările de gaze ruseşti spre Germania via conducta Nord Stream 1, după o perioadă de mentenanţă de 10 zile, însă conducta funcţionează în prezent la doar 40% din capacitate, un nivel care, potrivit Rusiei, se datorează întârzierilor apărute în revenirea unei turbine pe care firma Siemens Energy a trimis-o pentru service în Canada.

Explicaţia venită de la Gazprom a fost criticată de politicenii europeni, în condiţiile în care autorităţile germane au informat că turbina trimisă pentru service în Canada nu urma să fie folosită până în luna septembrie.

Nord Stream 1, vital pentru aprovizionarea cu gaz rusesc a occidentalilor

Gazoductul Nord Stream 1 are o capacitate de 167 milioane de metri cubi pe zi şi este o rută importantă pentru aprovizionarea cu gaze a Germaniei şi a altor ţări din Europa Occidentală.

Potrivit site-ului societăţii Nord Stream, gazele care sosesc în Germania, în oraşul Lubmin, continuă apoi să fie transportate în Belgia, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi „alte ţări”.

Uniunea Europeană simte un „șantaj energetic”

Germania respinge toate aceste argumente tehnice ca fiind pretexte, afirmând că e vorba doar de o ripostăa Rusie la sancțiunile dure inpuse de Uniunea Europeană pentru invazia din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat de mai multe ori că sancțiunile vor provoca o creștere catastrofală a prețurilor la energie pentru consumatorii din întreaga lume.

În replică, săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia de „șantaj energetic”, și a avertizat și țările UE că trebuie să fie pregătite pentru posibilitatea ca Moscova să sisteze orice livrări de gaze la iarnă.

Anul trecut, 40% din totalul importurilor de gaze ale UE au venit din Rusia.