Social

Germania. Greva mecanicilor de locomotivă poate afecta grav economia

Germania. Greva mecanicilor de locomotivă poate afecta grav economia

Sindicatul mecanicilor de locomotivă (GDL) a anunțat o nouă mişcare de protest, vineri, în cadrul conflictului cu Deutsche Bahn. Sindicatul mecanicilor de locomotivă este în conflict cu operatorul feroviar de stat din Germania, în privința majorării salariilor, relatează Agerpres.

„Ei protestează pentru a obţine salarii mai bune şi protejarea pensiilor lor. Membrii sindicatului simt multă furie faţă de conducerea Deutsche Bahn”, a afirmat liderul GDL, Claus Weselsky.

În perioada 16-18 august, greva mecanicilor de locomotivă de la Deutsche Bahn a paralizat mii de trenuri şi a afectat cea mai mare economie a Europei. O nouă mişcare de protest a mecanicilor de la trenurile de marfă este anunțată să înceapă sâmbătă după amiază.

Pentru acest an, sindicatul solicită o majorare salarială de 3,2%, în acord cu creşterile din sectorul public, şi un bonus de 600 de euro, legat de pandemie. Conducerea Deutsche Bahn a oferit GDL o majorare de 3,2% dar aceasta ar intra în vigoare mai târziu decât ceruse sindicatul. Cele două părţi nu au ajuns la un acord privind durata acordului colectiv de muncă.

Rivalitate între cele două sindicate de la Deutsche Bahn

Totodată, rivalitatea dintre GDL, care numără aproximativ 37.000 membri de sindicat, şi sindicatul mai mare EVG, ar putea complica negocierile pentru GDL, a apreciat preşedintele EVG, Klaus-Dieter Hommel. Sindicatul EVG îi reprezintă pe majoritatea lucrătorilor din domeniul căilor ferate şi al transporturilor, şi a ajuns deja la un acord cu conducerea Deutsche Bahn, încă de anul trecut,

„Este vorba de existenţa GDL”, a spus Klaus-Dieter Hommel pentru postul public de radio din Germania.

Hommel, însă, a adăugat că va renegocia acordul cu Deutsche Bahn dacă sindicatul GDL va primi o ofertă mai bună.

Între 2014 şi 2015 s-a derulat ultimul mare conflict social la Deutsche Bahn. Atunci, timp de aproape nouă luni, sindicatul GDL a organizat nouă greve de amploare. Acestea s-au întins fiecare pe parcursul mai multor zile, pentru a cere o modificare a regulilor de reprezentare. La finele lunii mai 2015, o grevă de şase zile a devenit cea mai lungă din istoria Deutsche Bahn.