Actual

Germania preia președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene

De la 1 iulie Germania preia președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. În centrul atenției Guvernului de la Berlin se află între altele depășirea crizei provocate de noul coronavirus, precum și încheierea negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Miercurea trecută, cabinetul de la Berlin a convenit asupra unui program de 24 de pagini în care președinția germană a Consiliului Uniunii Europene este prezentată sub titlul „Împreună facem Europa din nou puternică”, împrumutând o deviză populară de-a lungul Atlanticului.

În document se subliniază că pandemia de coronavirus pune Uniunea Europeană în fața unei provocări existențiale. În timpul președinției germane a Consiliului UE vom face tot ce ne stă în putință pentru a gestiona această situație împreună, privind către viitor și cu dorința de a face Europa din nou puternică – afirmă executivul de la Berlin.

Pe agenda de priorități a Germaniei în timpul celor șase luni cât va deține conducerea Consiliului se află și încheierea negocierilor de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, precum și alte subiecte precum protejarea climei, digitalizarea și poziționarea Europei între cele două mari puteri – China și Statele Unite.

Cel mai important capitol destinat gestionării crizei coronavirus va fi abordat încă de luna viitoare, când, în cadrul unui summit ce va avea loc la jumătatea lui iulie și la care liderii europeni vor participa fizic, urmează să fie discutat programul postpandemie pentru reconstrucția economică a UE, sub privirile atente ale cancelarului Angela Merkel.

Fondul de recuperare va face obiectul unor lupte intense între capitalele europene

În următoarele săptămâni, Fondul de recuperare va face obiectul unor lupte intense între capitalele europene, fiind vorba despre un plan economic și de investiții finanțat din datorii în valoare de 750 de miliarde de euro. 500 de miliarde de euro din această sumă vor fi alocate de țărilor Uniunii Europene ca subvenții, restul sub formă de împrumuturi.

Programul de reconstrucție urmează să fie negociat și convenit împreună cu bugetul UE pentru intervalul 2021-2027, în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro.

Negocierile cu Regatul Unit privind relațiile viitoare ale Uniunii Europene cu această țară ce a părăsit Uniunea Europeană la sfârșitul lunii ianuarie trebuie să fie încheiate până cel târziu în toamnă.

Nerespectarea acestui termen ar putea duce la o ruptură economică dificilă, cu taxe vamale și alte bariere comerciale la începutul anului 2021 – avertizează oficialii germani, potrivit RADOR.