Social

Germania se confruntă cu o catastrofă de proporții istorice. De ce au fost inundațiile atât de devastatoare?

Germania se confruntă cu o catastrofă de proporții istorice. De ce au fost inundațiile atât de devastatoare?

Germania se confruntă cu cel mai grav dezastru din istorie în urma inundațiilor care au lăsat în urmă distrugeri uriașe. Inundații devastatoare au loc și în alte părți ale vestului Europei și au fost descrise ca o „catastrofă”, o „zonă de război” și „fără precedent”.

Din păcate, sute de oameni și-au pierdut viețile în toată Europa și numărul este în creștere, mulți se întreabă: Cum s-a întâmplat acest lucru și de ce a fost atât de rău?

De ce au fost inundațiile atât de devastatoare?

„Masele de aer încărcate cu apă au fost blocate la altitudine mare de temperaturile reci, ceea ce le-a făcut să stagneze timp de patru zile peste regiune”, a declarat pentru AFP Jean Jouzel, climatolog și fost vicepreședinte al Grupului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC).

Merkel: „Limba germană nu are cuvinte pentru a descrie distrugerea care a avut loc aici”.

Numărul morților crește

Europa a fost lovită în mod repetat de inundații severe înainte, dar săptămâna trecută a fost „excepțională atât în ​​ceea ce privește cantitatea de apă, cât și violența” cu care a fost aruncată, potrivit hidrologului german Kai Schröter.

Încălzire globală, vinovată pentru dezastrul produs în Europa?

Mulți politicieni europeni au dat vina pe încălzirea globală pentru dezastru, în timp ce partidul AfD de extremă dreaptă a Germaniei i-a acuzat că „instrumentalizează” inundațiile pentru a promova o agendă de protecție a climei.

„Nu putem spune încă cu certitudine că acest eveniment este legat de încălzirea globală”, a spus Schröter pentru AFP, dar „încălzirea globală face ca astfel de evenimente să fie mai probabile”.

În termeni tehnici, schimbările climatice înseamnă că pământul devine mai cald, astfel încât se evaporă mai multă apă, ceea ce „duce la mase de apă mai mari în atmosferă”, crescând riscul de precipitații intense, a spus el.

Încălzirea globală crește probabilitatea unor evenimente meteorologice extreme. Zonele cele mai afectate au fost cele din apropierea râurilor mici sau afluenților fără apărare împotriva inundațiilor, care au devenit rapid copleșiți de volumul de ploaie și au invadat malurile.

„Rinul este obișnuit cu inundațiile” și 1orașele de-a lungul acestuia au construit protecții, spre deosebire de orașele și satele de-a lungul râurilor mai mici din regiune”, a spus Armin Laschet, șeful regiunii puternic afectate Renania de Nord-Westfalia.

„Când râurile sunt mai lente și mai late, apa crește mai puțin rapid și există mai mult timp pentru pregătire”, a spus hidrologul Schröter.

Autoritățile locale, criticate în Germania

Autoritățile locale au fost criticate în Germania pentru că nu au evacuat oamenii la timp.

„Meteorologii … au emis avertismente, însă avertismentele nu au fost luate în serios, iar pregătirile au fost inadecvate”, a spus Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading, Marea Britanie.

Coșmar fără sfârșit în Germania: Morți și dispăruți după o gravă alunecare de teren produsă într-o zonă afectată de inundații

„Unele victime au subestimat pericolul și nu au respectat două reguli de bază în timpul precipitațiilor abundente. În primul rând, evitați subsolurile în care pătrunde apa. În al doilea rând, opriți curentul electric imediat ”, a declarat pentru Bild Armin Schuster, președintele BBK, o agenție de stat specializată în calamități naturale, potrivit ziarulromanesc.de.