Actual

Germania trimite avioane de luptă în România. Și din Olanda au venit mai multe F-16

Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România, a anunțat că țara sa va trimite, începând cu luna decembrie mai multe avioane de luptă. Aeronavele vor fi staționate la baza militară Mihail Kogălniceanu, de lângă Constanța.

Patru avioane de luptă Eurofighter din cadrul forțelor armate germane vor sosi în țara noastră începând de luna viitoare. Aeronavele vor fi însoțite de 150 de militari și vor face parte din dotarea bazei militare Mihail Kogălniceanu.

„Încălcarea repetată a spațiului aerian al României cu drone în lunile trecute ne-a arătat din nou cât de aproape este războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În aceste vremuri dificile, ne aflăm cu profundă solidaritate alături de România. Din acest considerent, Germania își va sprijini aliatul apropiat, România. Vom ajuta astfel la securizarea spațiului aerian propriu și al NATO. De la sfârșitul lunii noiembrie, forțele aeriene germane Luftwaffe vor desfășura în România, pe termen limitat, patru avioane de luptă Eurofighter. Acestea vor acționa în cadrul misiunii de poliție aeriană întărită Air Policing South (eAPS). Așa cum a fost deja cazul la începutul războiului, în lunile februarie și martie 2022. Staționarea este prevăzută la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Contingentul operațional este format dintr-un total de 150 de soldați.”, a declarat ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer.

Germania a mai trimis avioane de luptă

Germania a mai trimis avioane de luptă Eurofighter în România în februarie 2022. Aeronavele au efectuat misiuni de poliție aeriană, la două zile după declanșarea conflictului din Ucraina. Forețele Luftwaffe au mai participat în 2021 la o misiune comună cu alți aliați NATO pe teritoriul României.

Oficialul german a mai declarat că țara sa va ajuta România să își consolideze capacitatea de apărare. „Un sistem de apărare împotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fără pilot va fi desfășurat pentru a proteja contingentul german. Germania se oferă să însoțească și să sprijine pe termen mediu consolidarea capabilităților românești. Pentru apărarea împotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fără pilot. Este limpede că trăim în vremuri pline de provocări. Ca aliați în cadrul NATO, ne îngrijim împreună de protejarea cetățenilor noștri și de securizarea teritoriului aliat. Acestea sunt parte dintr-o descurajare credibilă.”, a mai precizat Peer Gebauer, citat de HotNews.

Decizia Germaniei survine la câteva săptămâni după lansarea atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

Și Olanda a trimis mai multe F-16

Săptămâna aceasta cinci avioane de luptă F-16 din Olanda au sosit în România. Aeronavale, care au aterizat la baza aeriană de la Fetești, vor fi folosite pentru antrenarea piloţilor ucraineni.

Conform anunțului Ministerul Apărării de la Haga, Olanda va livra între 18 avioane F-16 pentru noul centru european de pregătire a piloţilor din România. Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16. Totodată, va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est. Conform acordului de colaborare, Ministerul român al Apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană și facilitățile de instruire. Forțele Aeriene Regale ale Olandei pun la dispoziție aeronavele F-16, iar compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

Ghitulescu Radu

În presa scrisă, de pe la începutul anilor '90. Am colaborat cu cotidiane, săptămânale și lunare. În ultimii ani am lucrat preponderent în presa IT.

Recent Posts

U.E începe negocierile de aderare cu R.Moldova și Ucraina. Viktor Orban ar putea fi un obstacol

Oficialii Uniunii Europene se pregătesc să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina…

34 de minute ago

Bucureștiul, din nou fără apă caldă. Când se termină lucrările

În București, peste 800 de blocuri au fost lăsate fără apă caldă. Situația este generată…

2 ore ago

Alegerile electorale pun presiune pe economia țării. Deficitul bugetar a ajuns la 5%

Deficitul bugetar pentru anul 2024 este de 5%. Totuși, fiind un an electoral atât la…

3 ore ago

Cei care au lucrat în condiții grele de muncă nu primesc niciun leu în plus la pensie! Dezavantajul recalculării

Pensionarii care au lucrat în condiții grele  de muncă sunt cei mai dezavantajați. Deși pensiile…

4 ore ago

Vești bune pentru românii cu rate! Ce se întâmplă cu ROBOR și IRCC

Banca Națională a României (BNR) a anunțat schimbările pentru creditele românilor legate de ROBOR și…

5 ore ago

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

4 zile ago

This website uses cookies.