Lifestyle

Gheorghe Mencinicopschi avertizează. „Se falsifică alimentele!”

Gheorghe Mencinicopschi avertizează. „Se falsifică alimentele!” Chiar și cele mai bune intenții ale tale de a amânca sănătos, pot fi zădărnicite de unii producători.

Unii producatori de alimente doar schimbă rețeta originala. Ei folosesc tot felul de tertipuri, pe care cei mai mulți dintre noi nici nu ni le-am putea imagina. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi explică explică  în cartea sa, „Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?”, cum se pot „falsifica” diverse alimente.

– Laptele se „falsifica” prin adaugarea de apa, prin extragerea grasimilor si prin amestecul diferitelor tipuri de lapte. De asemenea, unii producatori obisnuiesc sa mascheze defectele sau sa previna alterarea cu ajutorul conservantilor sau al substantelor de neutralizare.

–  In smantana se adauga, uneori, faina, gelatina, lapte batut, albus de ou si chiar creta sau gips.

– Nici untul nu este intotdeauna „curat”.

„Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate, nocive pentru sanatate, obtinute din uleiuri vegetale sau din grasime de peste dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc sau seu de vita”, a explicat Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

„Mierea se poate îngroșa cu clei de oase”

– Branzeturile sunt modificate prin inlocuirea proteinelor din lapte cu proteine de origine animala, adica praf din albus de ou, plasma sanguina, proteine vegetale din mazare, cereale sau soia.

– In miere poti gasi indulcitori, fie naturali, fie artificiali. De asemenea, mierea se ingroasa cu amidon, gelatina sau chiar cu clei de oase.

– Și carnea poate fi modificată. Cand pregatesti o friptura la cuptor este posibil sa tii in mana carne dezosata mecanic. Producatorii nu vor sa piarda nimic, asa ca ceea ce ramane pe oase dupa dezosarea manuala este recuperat prin procedee mecanice. Numai ca aceasta carne are o valoare biologica si microbiologica scazuta. Mai mult, carnea provenita de la un animal este adesea amestecata cu cea de la alt animal.

– Cand cumperi carne de porc, gandeste-te ca s-ar putea sa aiba in ea si bucati provenind de la cal sau magar. Carnea tocata, dar si carnatii, salamul, mezelurile, sunt falsificate prin adaugarea de componente inferioare (sorici, tendoane, aditivi, soia, etc.).

– Un alt tertip al producatorilor este acela de a refolosi carnea alterata dupa ce se mascheaza defectele cu ajutorul condimentelor si aditivilor. Pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor din carne, se folosesc si radiatiile ionizante, acelea de care ne ferim cu totii.

 

Alecu Carmen

Lucrez in presa din 1997, la diverse ziare („Monitorul de Vaslui”), reviste („Acasă Magazin”) și site-uri (www.evz.ro, www.infoactual.ro, www.doctorulzilei.ro)

Recent Posts

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

8 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

9 ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

11 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

14 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

16 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

18 ore ago

This website uses cookies.