Actual International

Glumele pe seama Bisericii Catolice ar putea fi pedepsite cu doi ani de închisoare, în Polonia. Cine vine cu această iniţiativă

Glumele pe seama Bisericii Catolice ar putea fi pedepsite cu doi ani de închisoare, în Polonia. Cine vine cu această iniţiativă

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a iniţiat colectarea de semnături pentru o iniţiativă de revizuire a Codului Penal în acest sens. Aceeași pedeapsă de doi ani de închisoare s-ar aplica și persoanelor care întrerup slujbele ori funeraliile, transmite Agenția EFE, citată de Agerpres. Oficialul, care deține și funcția de vicepremier, şi-a motivat demersul ca urmare a „nivelului ridicat de agresivitate” care, în opinia sa, există într-o parte a societăţii poloneze faţă de Biserica Catolică.

Glumele pe seama Bisericii Catolice ar putea fi pedepsite cu doi ani de închisoare, în Polonia. Cine vine cu această iniţiativă

Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, strânge semnături pentru o iniţiativă de revizuire a Codului Penal care să prevadă pedepsirea cu doi ani de închisoare a celor care ”fac glume despre Biserica Catolică sau o ”ridiculizează”, precum şi pentru întreruperea slujbelor sau a funeraliilor.

”Profanarea unei sinagogi sau a unei moschei provoacă un răspuns dur din toate mediile. În schimb, profanarea unei biserici este adesea calificată drept ‘libertate de exprimare’ ”, a argumentat la rândul său purtătorul de cuvânt al formaţiunii din care face parte ministrul justiţiei, Polonia Solidară, un mic partid naţionalist care se află în coaliţia de guvernare împreună cu formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS).

Iniţiativa lui Ziobro are nevoie de cel puţin 100.000 de semnături pentru a putea fi supusă votului în parlament sub formula denumită ”propunere cetăţenească”. Partidul Polonia Solidară a propus şi anterior un proiect de lege similar, care a fost respins.

În Codul Penal polonez în vigoare, delictul de ofensă la adresa credinţei religioase – împotriva oricărei confesiuni – este deja pasibil cu doi ani de închisoare, dar de obicei instanţele decid doar aplicarea unei amenzi.

De pildă, o femeie din oraşul Poznan a fost condamnată luna trecută la o amendă penală de 420 de euro, după ce a aruncat cu ouă în poarta unei biserici în timpul unui protest împotriva interzicerii avortului.

Ministrul polonez al Justiţiei a făcut-o responsabilă în urmă cu câteva luni pe Angela Merkel de faptul că Vladimir Putin este creaţia sa.

„Angela Merkel este personal responsabilă în crearea monstrului care astăzi ucide femei şi copii în Ucraina”, a spus Ziobro, şi a denunţat faptul că, „atunci când Putin practica terorismul de stat, (Merkel şi Putin) construiau împreună gazoductul Nord Stream”, suspendat în prezent, prin care urma să se furnizeze gaz din Rusia în Germania, ocolind Ucraina, şi pe care Varşovia l-a calificat în trecut drept „nefast”.