Social

Guvernul a aprobat noua lege a pensiilor! Ea prevede două majorări pentru anul viitor

schimbări la pensii în România
Foto: facebook.com

Noua lege a pensiilor, care prevede două majorări pentru anul viitor, a fost aprobată de Guvern. Documentul a generat discuţii în coaliţie, legate de măsura în care bugetul va suporta impactul acestor creşteri anunţate pentru anul viitor.

Noua lege a pensiilor a fost aprobată de Guvern, potrivit unor surse guvernamentale, cu toate avizele necesare, ceea ce înseamnă că proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Noua lege a pensiilor e ca și rezolvată

Discuțiile care au apărut între PNL și PSD și care au întârziat începerea ședinței de guvern, dar și adoptarea noii legi a pensiilor au fost legate de impactul bugetar pe anii viitori pe care îl vor avea cele două creșteri ale pensiilor, pe care executivul vrea să le facă în 2024, la 1 ianuarie și la 1 septembrie.

Liberalii și social-democrații aveau sume diferite, dar până la urmă se pare că ambele partide au găsit o soluție comună.  Sursele spun că noua lege a pensiilor a fost adoptată. Pe ordinea de zi s-a aflat și revizuirea ordonanței de urgență privind plățile în numerar. Toate limitele actuale vor fi menținute atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice, cu două excepții: firmele pot avea în casă maximum 50.000 de lei și avansul spre decontare va fi de 1.000 de lei pe zi.

Decizie finală

Premierul Marcel Ciolacu a spus că a luat această decizie pentru că, în urma consultărilor cu băncile, dar și cu micii întreprinzători, a ajuns la concluzia că economia noastră nu poate funcționa încă cu mai puțin numerar, în special în mediul rural.

Și tot premierul a anunțat, la începutul ședinței, că valabilitatea voucherelor pentru energie, acordate cetățenilor cu venituri mici, se prelungește până la 31 martie 2024. Inițial, valabilitatea acestora era până la 31 decembrie anul acesta.