Economic

Guvernul a anunțat măsuri de austeritate drastice. Adio indemnizații mărite pentru bugetari

Marcel Ciolacu
FOTO: noi.md

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat în urmă cu puțin timp faptul că partidele de guvernământ au identificat măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar.

Într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, liderul social -democraților a subliniat faptul că efortul de diminuare a datoriei guvernamentale trebuie făcut de stat și nu de cetățeanul de rând.

Marcel Ciolacu: „ Greul trebuie să-l ducă mai întâi statul”

Măsurile de austeritate propuse de Executiv ar genera bugetului de stat aproximativ 6 miliarde de lei până la finalul acestui an.

„ Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru #reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetățeanul și mediul privat!”, a precizat Marcel Ciolacu.

Totodată, guvernanții nu au renunțat la ideea eliminării a 200.000 de posturi bugetare. Adiacent acestei măsuri, Coaliția de guvernare are în vedere plafonarea indemnizațiilor acordate pentru personalul cu funcții de conducere din instituțiile de stat.

În acest sens, Marcel Ciolacu a precizat că Guvernul va introduce un sistem de monitorizare a indicatorilor de performanță în vederea favorizării proiectelor și investițiilor.

Indemnizațiile persoanlui de conducere vor fi plafonate

„Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții.

Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm indemnizațiile de conducere la societățile de stat. În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența.

Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadrul legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat”, a explicat premierul.

Impactul măsurilor de austeritate va fi de cca. 6 miliarde de lei

O altă măsură pe care o va impune echipa ministerială constă în actualizarea tuturor redevențelor cu rata inflației, prin urmare, resursele de subsol ale României nu vor mai fi concesionate la prețuri de nimic, potrivit România TV.

Referitor la impactul bugetar pe care îl va genera planul de austeritate, Ciolacu a punctat faptul că până la finalul acestui an bugetul de stat va fi completat cu până la 6 miliarde de lei.

„Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale.

Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență!”, a conchis șeful Guvernului, Marcel Ciolacu.