Actual

În plin program de austeritate, Guvernul este darnic cu tichetele de masă

tichete de masă Sursa foto Romania tv
Sursa foto: Arhiva companiei

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat recent că Guvernul va acorda tichete de masă pentru salariații CFR și Metrorex. Ministrul susține că aceștia au dreptul să beneficieze de aceeași bonificație pe care o primesc și ceilalți salariați.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat recent că va interveni în favoarea angajaților CFR și Metrorex. El a anunțat că va înainta un memorandum Guvernului pentru a permite acestor salariați să primească tichete de masă. Anunțul survine în contextul în care există deja o ordonanță care limitează anumite categorii cheltuieli pentru reducerea deficitului bugetar.

Grindeanu a făcut această promisiune în ciuda faptului că respectivele companii înregistrează pierderi și sunt supuse unor restricții. El consideră însă că salariații trebuie să primească tichete de masă, în conformitate cu prevederile legale existente.

Ministrul a precizat că pierderile înregistrate de CFR și Metrorex sunt „istorice“. Prin urmare, angajații celor două companii ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și ceilalți bugetari. Întâmplător sau nu, anunțul lui Grindeanu vine la scurt timp după ce angajații Metrorex au anunțat că se pregătesc de grevă. Motivul – faptul că nu mai primesc bonuri de masă, conform substantial.ro.

Valoarea tichetelor scade

Conform Legii taxelor (296/2023) publicată recent în Monitorul Oficial prevede impozitarea suplimentară a tichetelor de masă și voucherelor de vacanță. Concret, din valoarea acestora se va reține contribuția la sănătate (CASS), respectiv 10%, începând cu 1 ianuarie 2024. Legea mai prevede că tichetele de masă se pot acorda doar pe suport electronic, prin intermediarii autorizați de pe piață.

Scăderea survine în condițiile în care valoarea maximă unui tichet de masă este, de la 1 august, de 35 de lei. Aceasta urmează să crească, de la 1 ianuarie, la 40 de lei. Cât privește taxarea lor, acestea au fost supuse doar impozitului CASS, dar nu și contribuțiilor sociale (CAS).

Companiile care ofereau până în prezent angajaților tichete de masă și aleg să o facă în continuare și după data de 1 ianuarie 2024, vor suporta costul suplimentar.

Angajatorii, obligați să dea tichete de masă

În condițiile crizei de forță de muncă din România, numeroși angajatori spun că nu au de ales. Eu susțin că trebuie să acorde tichete de masă în continuare pentru că vor să își păstreze angajații.

Cu toate acestea, mulți salariați se așteaptă ca angajatorii să nu facă mărirea reglementată în vară. Dacă astăzi un tichet de masă poate ajunge la 35 lei, de la 1 ianuarie 2024 acesta va ajunge la 40 de lei. Acestea sunt, însă, plafoane, iar firmele au posibilitatea de a opta pentru valori mai mici. De altfel, deși Guvernul a anunțat încă din septembrie că valoarea tichetelor a crescut la 35 de lei, anumite categorii de salariați nu au primit majorarea.

Dar, chiar dacă sunt suprataxate de la 1 ianuarie 2024, tichetele de masă reprezintă, încă, o opțiune bună în loc de creșterea salarială fiind scutite de CAS (25%).