International

Guvernul oferă ajutoare familiilor afectate de tragedia de la Crevedia! Situația este pe agenda ședinței de azi

Marcel Ciolacu, președintele PSD, Sursa foto: PSD.ro
Sursa foto: PSD.ro

Guvernul discută aprobarea acordării unor ajutoare de urgență pentru familiile afectate de evenimentul din Crevedia. Persoanele afectate de tragedie care au fost rănite, vor fi, de asemenea, ajutate. Situația este pe agenda ședinței de Guvern din data de 31 august.

Potrivit proiectului legislativ, Executivul va acorda 2.000 euro pe lună însoțitorilor persoanelor rănite. Această sumă se va acorda persoanelor tratate în străinătate. Pentru persoanele tratate în țară, se va acorda 2.000 de lei pe lună. În plus, persoanele rănite care au fost între timp externate vor primi 1.500 de lei.

În plus, persoanele ale căror locuințe sau gospodării au fost afectate vor beneficia de un ajutor. Acest ajutor se va acorda indiferent de veniturile persoanelor. Ajutorul de urgență ar urma să fie cuprins între 1.500 și 10.000 de lei. Acesta se va acorda în funcție de gradul de afectare a locuințelor și bunurilor.

Totalul ajutoarelor ajunge la 1.283.200 de lei

Ajutoarele de urgență vor avea o sumă totală de 1.283.200 de lei. Prin intermediul acestei sume, un număr de 306 familii și persoane singure vor fi sprijinite. Aceste persoane se află în situații de necesitate produse de incendii, inundații sau determinate de starea de sănătate. Banii se vor acorda și pentru a reduce riscul de excluziune socială. Astfel, se vizează ameliorarea situației socio-materială, de locuit și de sănătate.

Ratificarea Acordurilor de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finanțarea suplimentară a proiectelor românești de îmbunătățire a gestionării riscului de dezastre și de reducere a poluării rurale se află, de asemenea, pe agenda guvernului. Ratificarea Acordului de cooperare în domeniul apărării cu Guvernul Republicii India, semnat la New Delhi la 28 martie 2023, se află, de asemenea, pe agendă.

În plus, Executivul intenționează să modifice și să completeze Legea 249/2002 prin intermediul unei ordonanțe. Legea vizează prevenția și depistarea precoce a diabetului. De asemenea, pe ordinea de zi este actualizarea Legii 119/1996 cu privire la starea civilă. Această lege vizează prorogarea de la data de 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2023 a termenului de asigurare a infrastructurii informatice. Infrastructura este necesară pentru operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).

Ce mai este pe ordinea de zi

Una dintre celelalte ordonanțe aflate în discuție astăzi se referă la măsurile financiare pentru susținerea unui proiect cultural. Este vorba de programul național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

De asemenea, pe ordinea de zi este și ordonanța cu privire la regimul drumurilor. Se dorește introducerea unor măsuri suplimentare în sarcina administratorului drumurilor publice. Acest lucru ar trebui să scadă riscul căderii arborilor pe carosabil, potrivit Agerpres.

Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, sunt ambele subiecte ale unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi.

Notă redacție: Din respect pentru dumneavoastră, acest articol nu este însoțit de publicitate