Actual

Guvernul se face că nu vede amenințarea epidemiologică și grăbește procesul electoral

Stampila de votare

La nivel european ne confruntăm cu un al doilea val al pandemiei de COVID-19, de mai bine de o lună. Numărul zilnic de cazuri a ajuns în multe țări de pe continent să fie egal sau chiar mai mare decât in primul val al pandemiei. Recordurile privind îmbolnăvirilor din primăvară a fost depășit.

O creștere alarmantă înregistrează și România. Avem un nou record de infectări cu Covid-19 – 2.158 de cazuri noi de îmbolnăvire, iar 33 de oameni au murit.

Profesorul Alexandru Rafila a anunțat, într-un interviu, că ne aflăm pe un nou val, unul în care transmiterea comunitară este intensă. Trecerea peste limita de 2000 de cazuri pe zi ar putea deveni regulă. De asemenea, ne apropiem de pragul de 80% ocupare în secțiile ATI, fapt care pune o presiune enormă pe sistemul de sănătate.

Creșterea se datorează în primul rând revenirii românilor din vacanță și începerii noului an școlar, dar probabil și campania electorală a înmulțit numărul îmbolnăvirilor. Este de așteptat ca cifrele să crească și pentru că intrăm într-o perioadă rece, favorabilă virozelor. Euforia succesului liberalilor de la locale a făcut, deocamdată, uitată această problemă atât de gravă. Motivul principal îl reprezintă dorința liberalilor de a organiza alegerile parlamentare pe data de 6 decembrie.

După decizia CCR, potrivit căreia Parlamentul are dreptul de a hotărî data alegerilor parlamentare, premierul Orban a argumentat că scrutinul trebuie să se desfășoare pe 6 decembrie. Succesul la alegerile locale îi face pe liberali să dorească să se grăbească în privința organizării parlamentarelor. În plus, e foarte important pentru Guvern să organizeze alegeri înainte de aprobarea bugetului de stat pe 2021, care este de așteptat să fie unul al austerității. Vor fi luate decizii de reducere a deficitului bugetar, care vor afecta, fără îndoială, viața românilor. Amânarea alegerilor ar presupune, de asemenea, luarea unor măsuri drastice de prevenire a răspândirii virusului, fapt care ar putea atrage după sine nemulțumirea românilor. Liberalii nu vor să riște crearea unui val anti-guvernamental pe tema Covid-19, așadar, au tot interesul de a organiza alegerile parlamentare la termen, orice amânare fiind în dezavantajul lor.

Problema este, însă, dacă va fi și în dezavantajul românilor. Conform datelor oficiale, epidemia se află în plină răspândire. Prin urmare, riscul la adresa sănătății românilor va crește. Opțiunea de a organiza alegeri la termen, așa cum dorește Guvernul, s-ar putea dovedi extrem de periculoasă.