Social

Haos în Sănătate. Cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu, blocate la DSP

iodură
Arhivă

Antibiotice Iași a reușit de curând să producă un număr de 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu, ca o măsură preventivă în cazul unui atac nuclear venit din partea Rusiei. Recent însă, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan, a declarat că pastilele nu vor mai fi distribuite populației, din cauza refuzului primit din partea medicilor de familie.

Cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu rămân blocate la DSP. Ministerul Sănătății dă vina pe medicii de familie

În urma unor declarații la Europa FM, Tiberius Marius Brădățan a anunțat că cele 30 de milioane de pastile vor rămâne la Direcțiile de Sănătate Publică, după ce s-a lovit de refuzul medicilor de a distribui dozele. Potrivit acestora, decizia ar fi dus la îngreunarea acordării serviciilor medicale în cabinete:

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare. Pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite oamenilor numai în caz de incident nuclear, a afirmat secretarul  de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Marius Brădățan.

Și totuși, chiar Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației, că în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

În caz de urgență, DSP-urile vor putea împărți pastilele populației în cel mult 6 ore

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat că iodura de potasiu este un produs care „nu trebuie administrat intempestiv”.

„Şi, având în vedere, mă rog, tradiţia în România că dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din Sănătate şi noi avem această îngrijorare. Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media – televiziune, radio – este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii”, a declarat Rafila.

Ministerul Sănătății atrage atenția că „iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.”