International

Huawei și cipurile! Ce probleme se anunță pentru companie

huawei (sursă foto: reuters)
sursă foto: dreamstime

Descoperirea Huawei Technologies în realizarea unui cip avansat subliniază determinarea și capacitatea Chinei. Țara dorește să lupte împotriva sancțiunilor americane. Însă eforturile sunt probabil foarte costisitoare și ar putea determina Washingtonul să înăsprească restricțiile.

Reprezentanții Huawei au adus în fața publicului cel mai recent smartphone Mate 60 Pro. Asta chiar în timpul vizitei secretarului american al Comerțului, Gina Raimondo, în China. Și în timp ce guvernul pregătește un nou fond de investiții în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru a-și susține sectorul cipurilor în curs de dezvoltare.

Huawei și cipurile

Mate 60 Pro este alimentat de cipul său proprietar Kirin 9000s. Telefonul este fabricat de SMIC, cel mai important producător de cipuri contractat din țară. Se folosește o tehnologie avansată de 7 nanometri. Descoperirile și afirmațiile primilor utilizatori cu privire la performanțele telefonului indică faptul că China face progrese. Țara evoluează în procesul de dezvoltare de cipuri de înaltă performanță. Chiar dacă Washingtonul a intensificat în ultimii ani sancțiunile pentru a-i reduce accesul la instrumentele avansate de fabricare a cipurilor.

Acesta „demonstrează progresul tehnic pe care industria chineză a semiconductorilor a reușit să îl facă. Asta chiar fără instrumente EUV. Dificultatea acestei realizări arată rezistența capacității tehnologice a țării în domeniul cipurilor”, a declarat Dan Hutcheson, analist la TechInsights.

Ce probleme se anunță

EUV se referă la litografia cu ultraviolete extreme și este utilizată pentru a realiza cipuri de 7 nm sau mai avansate. „În același timp, este o mare provocare geopolitică pentru țările care au încercat să îi restricționeze accesul la tehnologiile critice de producție. Rezultatul ar putea fi restricții chiar mai mari decât cele existente în prezent”.

Analiștii de la Jefferies au declarat că descoperirile TechInsights ar putea declanșa o investigație din partea Biroului pentru Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț al SUA. În plus, ar putea crea mai multe dezbateri în SUA cu privire la eficiența sancțiunilor. Ar putea determina Congresul să includă sancțiuni tehnologice și mai dure în proiectul de lege privind concurența pe care îl pregătește împotriva Chinei.

Ce spun analiștii

„În general, este probabil ca războiul tehnologic dintre SUA și China să se intensifice”, au afirmat aceștia într-o notă. Un reprezentant al Departamentului american al Comerțului nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Echipa de la Huawei a refuzat să comenteze. SMIC și Consiliul de Stat al Chinei, care se ocupă de solicitările de presă în numele guvernului chinez, nu au răspuns la solicitările de comentarii, scrie Reuters.