International

Iarnă grea pentru Ucraina. Cum se descurcă cetățenii în plin război

Iarnă grea pentru Ucraina. Cum se descurcă cetățenii în plin război
sursa foto arhiva

Va fi o iarnă grea pentru Ucraina. Puținii locuitori rămași în orașul Lyman, devastat în estul Ucrainei, se pregătesc pentru o iarnă dificilă. Pe măsură ce zăpada cade și temperatura scade. Este mai bine de un an de când forțele ucrainene au alungat trupele rusești. Care au ocupat Lyman timp de cinci luni. Dar, este în continuare o luptă doar pentru a rămâne la căldură.

„Nu există nicio speranță în ceea ce privește energia electrică. Nu există gaz, electricitatea vine și pleacă. Nu depinde de oameni, ci de vreme”, a declarat Hennadiy Batsak. În vârstă de 63 de ani, așezat în fața unei sobe simple cu lemne în apartamentul său.

Iarnă grea pentru Ucraina

Soba pare ciudat de nepotrivită în apartamentul din epoca sovietică târzie al lui Batsak. Dar este singura modalitate prin care majoritatea oamenilor din oraș își pot încălzi casele în timpul iernii lungi și reci. Când temperaturile scad mult sub zero grade. Primarul Oleksandr Zhuravlyov spune că Lyman nu poate fi reconstruit în timp ce luptele continuă în apropiere. Iar locuitorii din Ucraina își petrec o mare parte din timp înveliți în haine și alimentându-și sobele.

Lyman se află la doar aproximativ 15 km de linia frontului. Și se află la nord de centrul de cărbune și oțel al Ucrainei. Unde luptele sunt în desfășurare de aproape un deceniu. De când forțele ajutate de Moscova s-au ridicat în 2014. Aproape 20.000 de persoane locuiau în oraș înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut. A declarat primarul Oleksandr Zhuravlyov.

Orașul a fost ocupat de forțele rusești în mai 2022. Dar acestea au fost forțate să plece în octombrie anul următor. În urma unei contraofensive ucrainene fulgerătoare care a spart apărarea Rusiei la nord de Lyman. Au rămas mai puțin de 5.400 de locuitori. Dar aproape 90% din infrastructura orașului a fost avariată sau distrusă, a spus Zhuravlyov.

„Aceasta este patria mea”

Cei care au rămas sau s-au întors sunt în majoritate mai în vârstă. Și spun că nu doresc să părăsească locul în care unii dintre ei au trăit toată viața. Unii invocă, de asemenea, chiriile scumpe din alte părți ale Ucrainei ca motiv pentru a se întoarce. „M-am născut aici. Aceasta este patria mea. Aici”, a spus Volodymyr Tkachenko. În vârstă de 78 de ani, arătând spre pământ.

„Acolo, trăiesc alți oameni. Acolo este patria lor. Dar eu sunt aici din 1945 și sunt aici și astăzi”, a spus el, arătând în depărtare. El s-a întors acasă după ce și-a petrecut iarna trecută în siguranța în Dnipro. Un oraș din sud-estul Ucrainei care se află mult mai departe de linia frontului. Singura sursă de căldură din casa sa este o sobă simplă de metal. În care împinge încet bușteni. Colectați de voluntarii umanitari și lăsați în grămezi de-a lungul drumurilor principale din Lyman.

Peisaj de război

Vehiculele militare străbat adesea străzile acoperite de zăpadă, perturbând liniștea orașului. În depărtare se aud bombardamente. Deși Lyman este mai liniștită decât zonele din jurul ei, pericolul nu este niciodată departe în Ucraina. În iulie, un baraj de rachete rusești s-a abătut asupra centrului orașului, ucigând nouă persoane.

„Dacă să se întoarcă sau nu în Lyman este responsabilitatea fiecărui cetățean. Municipalitatea noastră se află într-o zonă de luptă activă. În prezent, nu suntem în măsură să reparăm casele sau să asigurăm o siguranță deplină”, a declarat Juravlyov, conform Reuters .