Lifestyle

Povestea ieșeanului de 108 ani care a stat de vorbă cu diavolul. „Crucea pe frunte m-a salvat”

Povestea ieșeanului de 108 ani care a stat de vorbă cu diavolul. „Crucea pe frunte m-a salvat”

Vasile Stămăteanu, ieșeanul de 108 ani care a stat de vorbă cu diavolul. „Crucea pe frunte m-a salvat”. Căpitanul (rtr.) Vasile Stămăteanu s-a născut la data de 2 februarie 1912 în localitatea Fântânele în județul Botoșani. În prezent, comuna este parte a județului Suceava. A prins din plin ambele Războaie Mondiale și, după cum mărturisește asta l-a marcat și care l-a format pentru viață.

Este singurul ieșean în viață care a trecut prin cele mai importante evenimente ale secolului trecut. A prins ambele războaie mondiale și a supraviețuit unor condiții greu de imaginat la mii de kilometri depărtare de propria locuință.

Povestea de viață a ieșeanului de 108 ani este unică. Căpitanul (rtr.) Vasile Stămăteanu a fost mobilizat, pe 12 martie 1942, în cadrul Regimentului 53 Infanterie. A participat la luptele desfășurate pe Frontul de Est, ajungând până la Odessa. După 1 aprilie 1944 a participat, cu Regimentul 25 Infanterie, la luptele desfășurate în Peninsula Crimeea.

La mulţi ani, moş Vasile! | Brigada 15 Mecanizată "Podu Înalt"

„Am tratat războiul ca pe o joacă”

Căpitanul Stămăteanu a făcut parte din „Detașamentul de sacrificiu” al Armatei Române. El era cel care se ocupa de minarea și deminarea câmpului de război, fiind într-un permanent pericol. Vasile Stămăteanu a povestit, pentru bzi.ro, că în timpul războiului a dat nas în nas cu diavolul.

„În viața mea nu m-am temut de nimic. Am trecut prin multe și am stat de vorbă și cu diavolul și nu m-am temut. Mi s-a arătat în persoană. Nu am știut cine e la vremea respectivă și am vorbit cu el. L-am văzut pe un pod și abia după ce mi-am făcut cruce a dispărut.

Cu crucea pe frunte am mers și pe front. Acolo mi s-au întâmplat multe și m-a protejat Dumnezeu. Am plecat cu armata pe front, am fost la misiuni speciale pentru că ei știau că nu mă tem. Am tratat războiul ca pe o joacă și asta m-a ajutat mult atunci, în adrenalina momentului. Ăsta a fost norocul meu pe front.

Regimentul mă trimitea mereu pentru că știau că voi reuși și că nu am cum să mor. Rușii au tras în noi și Dumnezeu m-a protejat. Au tras în mine și nu s-au prins gloanțele. Un glonț s-a oprit în capsele de la cizme. Am fost trimis în misiuni speciale de recunoaștere”, a mărturisit căpitanul (rtr) Vasile Stămăteanu, pentru sursa citată.

Vasile Stămăteanu, sărbătorit de Armata Română

Căpitanul Stămăteanu, alături de alți veterani de război, a fost sărbătorit de militarii Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași. Acțiunea a fost derulată în colaborare cu Asociația „Farmecul Vieții” pentru a marca Ziua Veteranilor de Război.

În județul Iași mai sunt circa 80 de veterani care au luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Militarii Brigăzii și reprezentanții Asociației Farmecul Vieții au distribuit pachete cu alimente veteranilor de război și văduvelor veteranilor din județul Iași. Am început o campanie pentru persoanele defavorizate din județ.

Prin acest mic gest dorim să transmitem tuturor celor pe care îi vizităm că nu i-am uitat, că îi prețuim și că le suntem recunoscători pentru tot ceea ce au făcut de-a lungul timpului pentru țara noastră.

Am avut onoarea să vizităm cel mai vârstnic veteran de război din județul Iași, în vârstă de 108 ani, care ne-a împărtășit toate dezvăluirile impresionante pe care acesta le-a trăit. Ca militari, cel mai mult ne-au impresionat poveștile de pe câmpul de luptă. Nu e ușor să fi acolo și acest aspect ne impresionează cel mai mult”, a declarat lt. Andrei Vicol din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași.