Actual

Împărțirea prefecturilor, prilej de răfuieli. Cum au rezolvat PSD și PNL „excepțiile” la numirile de prefecți

Împărțirea prefecturilor, prilej de răfuieli. Cum au rezolvat PSD și PNL „excepțiile” la numirile de prefecți

Se pare că că liderii celor două partide, PSD și PNL, au rezolvat cu multă grijă numirile de prefecți. Protocolul prevedea ca funcțiile să fie date partidului care conduce și Consiliul Județean. Președinții de partid declaraseră acest lucru și menționaseră că vor fi și mici excepții.

Astfel, PSD va avea 20 de prefecţi, PNL va avea 17 şi UDMR 4, scrie stiripesurse.ro.

PSD va avea prefecţi în judeţele: Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi Bucureşti

PNL va avea prefecţi în judeţele: Alba, Argeş, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vaslui

UDMR va numi prefecţii în judeţele Covasna, Harghita, Sălaj şi Arad.

Florin Cîţu, a cedat prefecturile Vrancea, Giurgiu şi Prahova pentru PSD la negocierile din coaliţie, chiar dacă la nivel de Consiliu Judeţean sunt conduse de liberali. Şi Marcel Ciolacu a renunţat, surprinzător, la un fief PSD. Cum au fost selectate aceste judeţe? Nu există criterii clare, ci, se pare, este doar o decizie politică, motivată mai degrabă de răfuieli interne, de partid.

Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu s-au înţeles ca judeţele cu preşedinţi de CJ liberali să primească şi prefect PNL, iar cele conduse de PSD să aibă prefecţi social-democraţi. Explicația este simplă: prefectul poate contesta în instanţă orice act al Consiliului Judeţean. Astfel, un prefect nu-i va pune beţe-n roate unui coleg de partid aflat în fruntea judeţului.

Excepțiile și posibilele motive

Însă înţelegerea dintre Cîţu şi Ciolacu prevedea şi câteva excepţii: în unele judeţe cu preşedinţi liberali de Consilii Judeţene vor fi instalaţi prefecţi de la PSD. Şi invers.

Astfel, judeţul Vrancea va reveni PSD, chiar dacă este condus de liberalul Cătălin Toma, care l-a învins pe Marian Oprişan după 20 de ani ca preşedinte CJ. Dar Toma este unul dintre apropiaţii fostului preşedinte PNL Ludovic Orban. Cătălin Toma nu-i poate urma pe parlamentarii ex-PNL de Vrancea, Ionel Dancă şi Ion Ştefan, în noul partid format de Ludovic Orban pentru că şi-ar pierde mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean. Însă, de acum încolo, va fi „ajutat” de un prefect PSD.

PNL a cedat şi prefectura Giurgiu, judeţ condus de Dumitru Beianu, apropiat al liderului PNL Dan Motreanu, unul dintre criticii lui Cîţu în interiorul partidului.

Și nici Prahova nu va avea prefect liberal, cu toate că preşedintele Consiliului Judeţean, Iulian Dumitrescu, e unul dintre cei patru prim-vicepreşedinţi ai PNL la nivel naţional. Florin Cîţu a motivat decizia prin faptul că Organizaţia Prahova a primit un post de ministru – Cătălin Predoiu, la Justiţie. Însă Iulian Dumitrescu își arătase nemulţumirea, pe motiv că Predoiu a fost impus de Klaus Iohannis, nu de filiala PNL Prahova.

Totodată, PSD a cedat, surprinzător, un vechi fief al social-democraților: prefectura Teleorman, judeţ condus de Adrian Gâdea, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. Se pare că Liviu Dragnea a avut recent o întâlnire la Turnu Măgurele cu Adrian Gâdea şi cu mai mulţi primari PSD din Teleorman, ceea ce l-ar fi deranjat pe Marcel Ciolacu, susţin surse din PSD.

Adrian Gâdea hotărâse deja ca propunerea PSD pentru funcţia de prefect să fie Benone Rababoc, fost primar timp de 24 de ani, susţin aceleași surse.