Social

Impozit de 10% pentru profesorii care vor să beneficieze de vouchere de vacanță. Când are loc impozitarea și modul de acordare

voucher

După ce au fost anunțați că vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, profesorii au aflat că sunt nevoiți să plătească un impozit de 10%, și anume 145 de lei. Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul. Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere vor fi date.

Impozit de 10% pentru profesorii care vor să beneficieze de vouchere de vacanță. Când are loc impozitarea și modul de acordare

Profesorii de la stat, dar și ceilalți angajații din învățământ, primesc vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru anul 2022, după ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

„Voucherele de vacanță aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinație”, conform documentului.

Există și posibilitatea de a nu plăti impozitul, adică salariatul să refuze voucherele. La articolul 3 al Monitorului Oficial care stabileşte procedura de acordare a voucherelor de vacanță se menționează că beneficiarii care nu doresc să primească așa ceva depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare.

Având în vedere ca a fost publicat pe 15 aprilie, asta înseamnă 15 mai. Profesorii de la stat și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță de 1.450 de lei, pentru anul 2022, după ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

În document apare că pentru cei care în cursul anului 2022 „au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1).”