Categories: Social

Imunitatea de grup, măsură costisitoare în lipsa unui vaccin. Raportul autorităților sanitare belgiene

Studiile de seroprevalență ale autorităţilor sanitare belgiene estimează un număr cuprins între 10% şi 20% din populaţia Belgiei ce vor dezvolta anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2 după valul doi al pandemiei. Numărul rezultat se dovedește a fi imposibil în realizarea unei imunități de grup, fără ajutorul unui vaccin, iar numărul persoanelor decedate ar fi mult prea mare.

În timpul unei conferințe de presă susținută vineri, purtătorul de cuvânt al comitetului tehnic belgian de combatere a pandemiei COVID-19, Yves van Laethem a declarat:

”Mai multe modele estimează că, dacă ne-am îndrepta către o imunitate de grup doar pe cale naturală, am avea în ţara noastră cel puţin 60.000 de morţi”, adică un număr al deceselor de 4,3 ori mai mare decât cele 13.891 înregistrate până în prezent în Belgia. Prin urmare, unica opţiune este să aşteptăm un vaccin bun, să limităm contactele şi să respectăm măsurile”, a indicat acesta. El a confirmat opiniile conform cărora pentru o imunitate de grup este necesar ca un procent de minim 60-70% din populaţie să formeze anticorpi”.

Persoanele vindecate, imune pe viitor la virus?

Expertul belgian, nu poate garanta în ce măsură o persoană vindecată de COVID-19 va reuși să fie protejată de anticorpii dobândiți pe cale naturală. Procentul persoanelor care au anticorpi variază de la o regiune la alta în funcţie de cât de mult au fost afectate de epidemie şi, în orice caz, ”imunitatea de grup nu înseamnă dispariţia virusului în sine”.
În concluzie, imunitatea naturală de grup nu poate fi obţinută fără vaccin ”decât dacă suntem dispuşi să plătim un preţ extrem de ridicat în vieţi omeneşti şi al distrugerii sistemului sanitar”.

Belgia are 1.232 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, una dintre ratele cele mai ridicate din Europa, astfel că la sfârşitul lunii octombrie a intrat din nou în carantină, cu toate restricţiile privind deplasările şi contactele sociale aplicate în timpul valului epidemic din primăvară. Şcolile vor fi redeschise luni, după două săptămâni de vacanţă prelungită din cauza epidemiei.

Sălăvăstru Alexandru

Alexandru Sălăvăstru, studiază Filosofie românească la Școala Doctorală de Filosofie, a studiat Istorie și Politică militară în România secolelor XIX-XXI la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. Din 2020 scrie pentru publicatiile online www.animalzoo.ro și www.infoactual.ro

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

7 ore ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

9 ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

11 ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

19 ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

20 de ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

22 de ore ago

Parteneri

This website uses cookies.