Actual

În 2017, Clotilde Armand plângea că se distruge Pădurea Băneasa, acum critică Romsilva că a blocat drumul în cartierul Greenfield

În 2017, Clotilde Armand plângea că se distruge Pădurea Băneasa, acum critică Romsilva că a blocat drumul în cartierul Greenfield

Drumul de acces al locuitorilor cartierului Greenfield din Băneasa revine din nou în atenţia publică. Primarul sectorului 1, Clotilde Armand a criticat în termen destul de duri atitudinea Romsilva de a bloca drumul de acces în cartier şi solicită deblocarea acestuia de urgenţă. Un singur lucru uită primarul Armand şi anume faptul că în 2017 când era consilier local USR sector 1, spune că declararea drumului forestier cale de acces de interes local către cartierul Greenfield va distruge Pădurea Băneasa

În 2017, Clotilde Armand plângea că se distruge Pădurea Băneasa, acum critică Romsilva că a blocat drumul în cartierul Greenfield

„Înţeleg că astăzi Poliţia română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii şcolii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complexul Greenfield. Măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicit reprezentanţilor Romsilva să deblocheze urgent drumul”, scrie Armand sâmbătă, pe Facebook.

Foto: Facebook Clotilde Armand

„Romsilva va sprijini aceste demers, atunci când Primăria Sectorului 1 va continua procesul de scoatere definitivă a drumului respectiv din fondul forestier”

La câteva ore de la postarea primarului a venit şi reacţia Romsilva.

În urma acuzațiilor lansate în spațiul public de către primarul Sectorului 1 privind închiderea accesului autovehiculelor pe Drumul Forestier ”Vadul Moldovei” din Pădurea Băneasa, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:

„Drumul respectiv este format din trei porțiuni, două de drum forestier și o linie parcelară. Drumurile forestiere, conform art. 54 (2) și 83 alin. (2) din Codul Silvic sunt căi de transport tehnologic,  închise circulației publice. Mai mult, pe linia parcelară, o porțiune din pădure care delimitează două parcele, accesul vehiculelor de orice fel este  strict interzis”, precizează Romsilva.

Așadar, măsura închiderii Drumului Forestier ”Vadul Moldovei” și a liniei parcelare este o măsură strict legală, în conformitate cu Codul Silvic, și nu o ”măsură (posibil) politică”.

Printr-o sentință definitivă și irevocabilă a unei instanțe judecătorești, a fost recunoscută proprietatea publică a statului asupra drumului forestier respectiv, în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Ilfov, acesta fiind intabulat în prezent ca proprietate publică a statului român.

Romsilva a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier, doar că Primăria Sectorului 1 nu a mai manifestat interes

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porțiuni a drumului respectiv și a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulației publice.

Menționăm că în conformitate cu prevederile art. 40 din Codul Silvic, aprobările pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se fac la solicitarea autorității publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere.

În continuare, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va sprijini aceste demers, atunci când Primăria Sectorului 1 va continua procesul de scoatere definitivă a drumului respectiv din fondul forestier”.

Clotilde Armand a uitat ce spunea în 2017. Atunci avea un buchet de soluții, acum se ceartă cu Romsilva

„Problemele de circulație în București abia încep și să distrugem o valoare cum este Pădurea Băneasa pentru probleme de circulație este un nonsens de fapt. (…) Refuzăm un heirupism populist care nu duce spre o dezvoltare urbană de calitate. (…) Eu consider că acest proiect nu rezolvă deloc problema, o rezolvă extrem de punctual, nu o va rezolva când vor fi 18.000 de oameni acolo, nu o rezolvă, pentru că sunt oameni din afara cartierului care vor lua acest drum, nu o rezolvă pentru că va distruge pădurea”, a spus Clotilde Armand, la o dezbatere organizată de USR sector 1 pe această temă organizată în luna septembrie 2017.

În opinia sa, trebuie găsite soluții temporare pentru cartierul Greenfield, pe termen mediu și lung. Ea insistă că sunt necesare garanții că soluțiile temporare nu vor fi permanente.

„Sunt foarte multe soluții, ar putea fi un tramvai (…), un alt tip de transport. Eu am insistat ca o școală și o grădiniță să fie deschise acolo, ca să fie nevoie de mai puțin transport, să avem acolo magazine, un dispensar, să avem ce au nevoie, e un cartier întreg. (…) Să fie mai puțin trafic și să fie gestionat altfel, prin transport în comun și prin niște accese la Centură și la DN1. (…) Trebuie un buchet de soluții”, a adăugat Clotilde Armand.

Primăria Sectorului 1, investiţie de 12 milioane de euro pentru construirea unui ansamblu educațional în cartierul Greenfield

La sfârșitul lunii martie 2021, Consiliul Local al Primăriei Sector 1 a aprobat construirea unui ansamblu educațional compus din școală, grădiniță, căi de circulație, spații verzi, terenuri de sport, zone de joacă, corpuri de iluminat.

Acest ansamblu va fi edificat într-unul dintre cele mai contestate proiecte imobiliare născute în București în ultimii 10-15 ani, cartierul Greenfield din Pădurea Băneasa. Primăria va investi în acest proiect 58.200.640,41 lei, adică aproximativ 12 milioane de euro. Este cea mai consistentă investiție aprobată până în prezent în mandatul primarului Clotilde Armand.