Lifestyle

Povestea agenților secreți, repusă pe tapet, după ce în Bulgaria s-a produs o explozie într-un depozit de armament

Povestea agenților secreți, repusă pe tapet, după ce în Bulgaria s-a produs o explozie într-un depozit de armament
bloomberg.com/stiri.md

Într-un depozit de muniție al companiei „EMKO”, aflat lângă orașul Karnobat din Bulgaria, s-a produs duminică, 31 iulie, o explozie urmată de un incendiu.

Conform primelor informații transmise de agenția de presă bulgare Novinite, în urma exploziei nu au existat victime, iar zona a fost supravegheată cu o dronă, urmând să rămână izolată timp de 72 de ore.

Care este explicația proprietarului companiei

Emilian Gebrev, proprietarul companiei a explicat pentru postul național de radio din Bulgaria că în depozit se afla muniție veche, care fusese comandată de companii, dar nu fusese plătită și era depozitată acolo.

În acest context, Emilian Gebrev, cunoscut comerciant de arme, a declarat că „nu este vorba despre nicio eroare umană, pentru că nu există eroare umană. La ora 4:00 s-a auzit o explozie și apoi depozitul a luat foc. Ce era înăuntru nu poate spune nimeni. Este interzis să se intre înăuntru timp de 24 de ore”.

De asemenea, viceprimarul orașului Karnobat, Stefka Ivanova, a asigurat că nu există niciun pericol pentru populație.

Compania „EMKO” îi aparține omului de afaceri Emilian Gebrev, care a fost otrăvit în 2015, iar The Kyiv Independent, care relatează despre explozie, amintește că acesta a furnizat arme Ucrainei după anul 2014.

Otrăvirea omului de afaceri bulgar Emilian Gebrev

În data de 28.04.2015, în timpul unei recepții la Sofia, Emilian Gebrev a intrat în comă după ce a fost victima unei otrăviri căreia a supraviețuit. Cazul a fost cercetat iar în ianuarie 2020, justiția din Bulgaria a anunțat că a emis un mandat de arestare împotriva a 3 cetățeni ruși inculpați pentru otrăvirea omului de afaceri Emilian Gebrev și a fiului său, caz bănuit că ar avea legătură cu dosarul fostului dublu agent secret Sergei Skripal, potrivit sursei citate.

Parchetul de la Sofia a refuzat să ofere identitatea suspecților și să precizeze dacă un agent al Serviciului rus informații (GRU) citat în dosarul Skripal este printre ei.

Într-un comunicat, Parchetul a anunțat că ”punerea sub acuzare a fost pronunțată pentru 3 cetățeni ruși pentru tentativă de ucidere premeditată”.

În momentul în care justiția bulgară a anunțat ancheta în acest dosar, aceasta a subliniat că investigațiile vizau și un ofițer al Serviciului militar rus de informații, cunoscut sub numele Sergei Fedotov.

Ofițerul Serviciului militar rus de informații, Sergei Fedetov, al cărui nume real este Denis Vyacheslavovich Sergueev, a vizitat Bulgaria în aprilie 2015, moment în care a avut loc presupusa tentativă de asasinat a lui Gebrev.

Acest bărbat a fost în Marea Britanie în momentul în care fostul dublu agent Sergei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți la Salinsbury în martie 2018 și este considerat ”al treilea suspect” în acest dosar, potrivit site-ului de investigații Bellingcat.

Concluziile Parchetului bulgar

Parchetul bulgar a anunţat, în aprilie 2022, că a stabilit o legătură între 4 explozii produse la depozite de armament în Bulgaria între anii 2011 şi 2020 şi sejurul a 6 cetăţeni ruşi pe teritoriul bulgar, cu scopul presupus de a împiedica livrări de arme către Ucraina şi Georgia, anchetând totodată posibilitatea ca aceste incidente să aibă legătură cu evenimente similare produse în Cehia, citează hotnews.ro

Purtătoarea de cuvânt a Parchetului de la Sofia, Siyka Mileva, a declarat: „Probe extrem de fiabile de care dispunem duc la concluzia că scopul era de a stopa livrările de arme către cele 2 ţări”.

Procurorii au declarat că pot presupune în mod rezonabil legături între exploziile din Bulgaria, tentativa de otrăvire a lui Emilian Gebrev şi explozia din anul 2014 de la depozitul de muniţii din Cehia.

De-a lungul ultimilor 10 ani, o serie de explozii s-au produs în depozite şi la unităţi pentru producţia şi distrugerea materialelor explozive, a armelor şi muniţiilor de pe teritoriul Bulgariei.

În colaborare cu Agenţia pentru Securitate Naţională, cu Direcţia de Operaţiuni Speciale şi de Luptă împotriva Terorismului şi cu Direcţia Generală a Jandarmeriei, Parchetul bulgar a analizat unele dintre aceste cazuri, găsind similitudini la 4 dintre ele, a declarat Siyka Mileva, potrivit sursei citate.