Actual

În lipsă de specialişti, Guvernul a trecut la recuperarea greilor liberali. Unde a fost trimis Teodor Atanasiu

În lipsă de specialişti, Guvernul a trecut la recuperarea greilor liberali. Unde a fost trimis Teodor Atanasiu
foto: Facebook Teodor Atanasiu

După doi ani de pauză, liberalul Teodor Atanasiu revine în prima linie, cu un post pe măsură.Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, urmează să fie pus în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, loc unde leafa va pleca de la circa 18.000 de lei. Aşadar, Guvernul recuperează un greu liberal.

În lipsă de specialişti, Guvernul a trecut la recuperarea greilor liberali. Unde a fost trimis Teodor Atanasiu

Doi ani a stat pe tuşă Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu şi prim-vicepreşedinte al PNL, până să revină într-o funcţie publică. Dacă în 2020 Atanasiu intra într-un con de umbră şi nu mai primea susţinerea ca să rămână la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie, unde a fost în Consiliul de Supraveghere timp de trei ani (2017-2020, cu o remuneraţie lunară de aproximativ 10.000 de euro), acum fostul secretar general al PNL este pe cale să fie numit în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, anunţă Adevărul.ro.

Numele său este pe lista celor şapte persoane propuse să facă parte din noul CS al Transelectrica, începând cu 22 august (şedinţa Adunării Generale de la Transelectrica fiind pe 18 august).

Inginer de profesie, Atanasiu a mai avut tangenţă cu domeniul. Fostul ministru al Apărării este foarte cunoscut în PNL, fiind unul dintre principalii artizani ai jocurilor de culise timp de mai bine de un deceniu, mai mereu fiind printre cei care au controlat filiala Bucureşti, dar şi alte filiale din ţară.

De exemplu, Atanasiu a fost cel care în 2016 a găsit ca soluţie de avarie pentru Capitală, ca variantă de candidat de primar, pe Marian Munteanu. După ce iniţial l-a votat aproape în unanimitate pentru a fi candidat (cu excepţia lui Dan Motreanu, care s-a opus), conducerea PNL l-a forţat pe Munteanu să renunţe la intrarea în cursă, fiind pus, în schimb, Cătălin Predoiu.

La Transelectrica, Teodor Atanasiu va fi secondat de un social democrat şi un liberal

La Consiliul de Supraveghere, Atanasiu ar urma să aibă o indemnizaţie brută minimă de 17.926 de lei, aceasta fiind doar „indemnizaţia fixă”, pentru că în asemenea funcţii sunt două componente: una fixă, iar cealaltă e „componenta variabilă”. Tehnic, doar indemnizaţia fixă este peste salariul pe care-l încasează un secretar de stat.

Pe lângă Atanasiu, în CS al Transelectrica, printre oamenii noi sunt Luminiţa Zezeanu, tehnocrată apropiată de PSD. Aceasta a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării în perioada Guvernelor PSD din intervalul 2017-2019, provenind din cadrul funcţionarilor din acest minister. În prezent, Zezeanu este director la Direcţia Autoritate de Management POT Muntenia. Pe o a treia funcţie va fi pus Gheorghe Sterp Vingărzan, liberal din Sibiu, unde este şi consilier judeţean în instituţia condusă de Daniela Cîmpean. În vârstă de 36 de ani, Sterp Vingărzan este la una dintre primele funcţii pe care le primeşte în companiile de stat, deşi este în politică din 2005, după cum arată într-un CV prezentat public, pentru alegerile parlamentare din 2020.

Alţi grei politici în poziţii publice

Atanasiu nu e singurul nume greu din politică, pentru care a fost găsit un loc mai ferit într-o companie a statului. De exemplu, Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, a fost pusă în Consiliul de Administraţie al TAROM, fiind deja la al doilea mandat, după ce a trecut şi pe la Fondul de Garantare, în mandatul de la Finanţe al lui Alexandru Nazare, politician promovat când Boagiu era unul din cele mai importante nume ale guvernării Boc.

În Consiliul de Administraţie al Registrului Auto Român i-a fost găsit un loc lui Narcis Chisăliţă. Membru al PSD Caraş-Severin, Chisăliţă a fost deputat în mandatul 2008-2012, apoi senator în mandatul 2016-2020. În iarnă a ajuns la RAR, unde leafa lunară netă e de circa 12.000 de lei.

De asemenea, tot actualul Guvern a vrut să-l pună pe Toni Greblă în funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CNADNR, dar acesta a renunţat înainte de preluarea funcţiei, pentru că era incompatibilă cu cea pe care o ocupa la Consiliul Legislativ. Între timp, Greblă a fost numit prefect al Capitalei.