Actual

În lumina retragerii haotice a SUA din Afganistan, Rusia pune la îndoială angajamentul Washingtonului faţă de Ucraina

În lumina retragerii haotice a SUA din Afganistan, Rusia pune la îndoială angajamentul Washingtonului faţă de Ucraina

Un înalt oficial rus din domeniul securităţii a pus la îndoială, miercuri, angajamentul Washingtonului faţă de Ucraina în lumina retragerii americane grăbite din Afganistan. Acesta crede că într-o zi americanii îşi vor abandona şi aliaţii ucraineni într-un mod la fel de abrupt, relatează Agerpres.

În rândul unor politicieni occidentali, remarcile lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, ar putea stârni  temeri. State adversare precum Rusia sau China ar putea căpăta curaj să testeze și în altă parte determinarea Occidentului după ce au văzut înfrângerea spectaculoasă a acestuia în Afganistan.

Și secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a admis joi că, după Afganistan, hotărârea Occidentului este acum percepută drept slabă de către adversarii acestuia.

Î, ntr-o declaraţie acordată ziarului Izvestia, Nikolai Patruşev remarcă:

„În acest timp, Kievul serveşte slugarnic interesele şefilor săi din străinătate, străduindu-se să intre în NATO”.

„Dar a fost regimul pro-american de la Kabul salvat de faptul că Afganistanul avea statutul de principal al aliat al SUA în afara NATO?”, se întreabă, retoric, oficialul rus. Este subînţeles răspunsul negativ la întrebarea sa. Patruşe a acuzat Statele Unite că şi-au abandonat aliaţii afgani în voia sorţii.

„O situaţie similară îi aşteaptă pe susţinătorii opţiunii americane în Ucraina”, afirmă Patruşev.

 Angajamentul SUA în Ucraina presupune, printre altele, livrări de armament şi instruirea trupelor

Implicarea SUA în Ucraina presupune, printre altele, livrări de armament şi instruirea trupelor. Angajamentul nu este comparabil sub aspect politic, militar sau financiar cu prezenţa americană timp de 20 de ani în Afganistan împotriva insurgenţilor talibani. Aceștia au preluat controlul ţării după o ofensivă fulgerătoare ce a urmat retragerii trupelor americane.

Nu există indicii, deocamdată, care să sugereze că Rusia ar intenţiona să lanseze o nouă acţiune militară în Ucraina, după anexarea Crimeei şi conflictul mocnit din estul separatist pro-rus. Comentariile lui Patruşev, însă, alimentează o îndelungată dezbatere în Occident despre „cum şi dacă Washingtonul va răspunde în cazul concretizării acestui scenariu”.

Patruşev nu a făcut nicio referire la ideea vreunei viitoare acţiuni a Rusiei. Oficialul, însă, a schiţat o acţiune ipotetică în care extremiştii ucraineni de dreapta ar ajunge la putere şi Ucraina s-ar îndrepta către colaps.

Nikolai Patruşev este fost şef al serviciului rus de informaţii interne FSB și consideră că ceea ce s-a întâmplat în Afganistan este rezultatul incompetenţei serviciilor secrete ale SUA, Marii Britanii şi ale altor state din NATO. Totodată este o urmare a convingerii greşite caracteristice Occidentului asupra justeţei deciziilor sale.