Lifestyle

În mormântul unei femei de rang înalt a fost descoperită o comoară din aur și pietre prețioase, vechi de 1300 de ani

În mormântul unei femei de rang înalt a fost descoperită o comoară din aur și pietre prețioase, vechi de 1300 de ani
rpsgroup.com

Priviți colerul cu pandativ și imaginați-vă cât de cochete erau femeile în urmă cu 1300 de ani! Acest colierul a fost descoperit în timpul lucrărilor preliminare de pregătire pentru o dezvoltare de locuințe de către Grupul Vistry.

În timpul săpăturilor din Northamptonshire, Anglia, arheologii de la Mola (Muzeul de Arheologie din Londra) au descoperit un colier din aur și pietre prețioase vechi de 1300 de ani.

Colierul era purtat de o femeie de elită

Datat în anii 630 – 670 d.Hr., colierul face parte dintr-o înmormântare feminină de rang înalt, care conține și alte bunuri funerare interesante care sunt încă investigate.

Colierul este cel mai valoros de acest tip descoperit vreodată în Marea Britanie, cu cel puțin 30 de pandantive și mărgele din monede romane, aur, granate, sticlă și pietre semiprețioase.

Pandantivul, piesa de rezistență a colierului

Piesa centrală a colierului este un pandantiv dreptunghiular cu un motiv de cruce, acesta fiind cel mai mare și cel mai complex element. Potrivit specialiștilor MOLA, pandantivul este realizat din granate roșii inserate în aur.

FOTO rpsgroup.com

Colecția de descoperiri a fost denumită „Comoara Harpole”, pe baza numelui parohiei locale. Iar experții cred că aceasta este cea mai importantă înmormântare feminină din epocă, descoperită vreodată în Marea Britanie.

Colierele medievale timpurii similare au fost găsite în alte locuri din Anglia, cea mai apropiată paralelă fiind colierul Desborough, găsit în Northamptonshire în 1860 și acum în colecțiile Muzeului Britanic.

Pentru analiza comorii se folosesc metode moderne

„Când primele licăriri de aur au început să iasă din sol, am știut că este ceva semnificativ. Cu toate acestea, nu prea ne-am dat seama cât de special va fi asta. Suntem norocoși să putem folosi metode moderne de analiză a descoperirilor și a mormântului din jur pentru a obține o perspectivă mult mai profundă asupra vieții acestei persoane și a ritualurilor finale”, a declarat Levente-Bence Balázs de la MOLA.

Au fost descoperite și alte obiecte de valoare

De asemenea, arheologii au găsit două oale decorate și un vas de cupru de mică adâncime, în timp ce radiografiile luate pe blocuri de pământ ridicate din mormânt (care în prezent sunt în curs de micro-excavare), arată o cruce decorată elaborat, cu reprezentări extrem de neobișnuite ale fețelor umane turnate în argint.

Scheletul uman era descompus integral

S-a constatat că scheletul s-a descompus complet, lăsând doar fragmente minuscule de smalț al dinților. Dar, cu toate acestea, cercetătorii cred că femeia ar fi putut fi un lider creștin timpuriu de rang înalt sau posibil stareță sau regalitate.

Se caută urme de resturi organice

În prezent, conservatorii MOLA analizează descoperirile și caută urme de resturi organice în mormânt. Este posibil ca femeia să fi fost așezată pe un pat în mormânt și să se găsească urme de mobilier moale.

FOTO rpsgroup.com

O astfel de descoperire se întâmplă „o dată în viață”

„Această descoperire este cu adevărat o descoperire o dată în viață – genul de lucru despre care citiți în manuale și nu ceva pe care vă așteptați să îl vedeți ieșind din pământ în fața dumneavoastră. Acesta arată valoarea fundamentală a arheologiei finanțate de dezvoltatori. Dezvoltarea planificată de Vistry a oferit o oportunitate unică de a investiga acest site. Dacă nu ar fi finanțat această lucrare, s-ar putea să nu fi fost găsită niciodată această înmormântare remarcabilă”, a precizat consultantul în arheologie RPS, Simon Mortimer.

De asemenea, Liz Mordue, consilier arheologic pentru Northamptonshire Council, a concluzionat: „Aceasta este o descoperire interesantă care va arunca o lumină considerabilă asupra semnificației Northamptonshire în perioada săsească. Totodată, servește ca o reamintire a importanței arheologiei în procesul de planificare și dezvoltare.”

Comoara Harpole va fi prezentată la începutul anului viitor

Recenta descoperire, respectiv comoara Harpole va fi prezentată în BBC Two’s Digging for Britain (o emisiune de televiziune britanică, axată pe descoperiri arheologice de anul trecut și din anul curent), unde profesorul Alice Roberts va avea o privire exclusivă asupra acestei descoperiri extraordinare și va aprofunda conservarea și analiza în curs. Noua serie Digging for Britain începe pe BBC Two la începutul lunii ianuarie 2023, potrivit rpsgroup.com.