Lifestyle

În plină criză alimentară, sardinele trăiesc momentul lor de glorie

În plină criză alimentară, sardinele trăiesc momentul lor de glorie

Oamenii învață să supraviețuiască în condiții din ce în ce mai grele. Incendii, inundații, foamete, inflație și exemplele ar putea continua.

În plină criză alimentară, sardinele trăiesc momentul lor de glorie. Sau cum să te ”scufunzi” în cutiile de conserve

Povestea de astăzi vorbește despre o activitate înfloritoare. În plină criză mondială, o afacere mică va crește mare. Activitatea este legată de pește, acei mici peștișori, nemuritori, într-un fel, dacă știm să le creăm, noi oamenii, bazine adecvate, pentru a trăi și a perpetua specia.

Există fabrici specializate peste tot în lume, dar țările cunoscute pentru afecerile lor înfloritoare cu pește sunt Irlanda, Portugalia și Rusia.

Materialul de astăzi este despre activitatea fabricii de sardine din Portugalia. Reporterii New York Times sunt cei care s-au ”scufundat în cutiile de conserve, aceasta fiind chiar exprimarea lor, pentru că au petrecut timp prețios în circuitul de producție al conservelor.

Conservele de pește au, acum, un moment de glorie în lumea alimentară. Un tur al unei fabrici de conserve din Porto oferă o imagine a unei afaceri vechi de un secol.

Porto este al doilea oraș ca mărime din Portugalia, fiind capitala uneia dintre marile industrii ale acestei țări, respectiv cea a conservelor de pește. Cutii decorate ilustrariv atrag toate privirile. În interior, însă, stau aliniatele sardinele îmbibate în ulei.

La Conservas Pinhais e Cia din Matosinhos este o fabrică de conserve de pește situată la doar câțiva kilometri de centrul orașului Porto. Aici,  vizitatorii sunt invitați să vadă că deliciul culinar preferat este, de fapt, o operațiune foarte veche.

Puteți petrece o zi de vacanță în interiorul fabricii și să rămâneți cu o amintire de neuitat, spun reporterii tabloidului american.

Peștișorii aceștia mici sunt cunoscuți pentru calitatea lor înaltă, dar și pentru condimentarea perfectă de care beneficiază prin conservare. Prin intermediul unui tur al fabricii în funcțiune, fanii sardinei pot vedea exact cum se face acest lucru.

O tradiție din mamă în fiică

În timp ce bărbații sunt la pescuit, femeile conservă peștele prins de aceștia. Așa a început activitatea și ideea s-a perpetuat în timp.

Forța de muncă este aproape în totalitate de sex feminin, o tradiție stabilită de faptul că, în mod istoric, bărbații plecau pe mare, în timp ce femeile rămâneau în urmă și se ocupau de ”captură”. Nu este neobișnuit ca generații întregi de femei să lucreze în fabrică, mamele, fiicele și mătușile găsindu-și locuri de muncă stabile la conservarea peștișorilor.

Și astăzi, pescarii imediat ce revin de pe Mare sortează captura de sardine a zilei. Fabrica Pinhais se află la mai puțin de o milă de portul pescăresc. Ei trimit sardinele femeilor care prepară conservele cu finețe, atenție și deosebită migală.

Despre benefiiciile sardinelor

Sardinele sunt bogate în multe vitamine. Versiunea în conservă este ușor de găsit, încă, pe rafturile magazinelor. Prețul este accesibil, pentru toate buzunarele, cel puțin, deocamdată. Sunt hrănitoare, deoarece consumăm întregul pește, inclusiv oasele și pielea, fiind ușor de digerat pentru organismul uman.

Foto: captura foto/ NYT/Daniel Rodrigues (deschidere)/ Pixabay (interior)