Actual International

În timp ce Cehia deţine preşedinţia Uniunii Europene, zeci de mii de persoane au manifestat la Praga împotriva UE și NATO

În timp ce Cehia deţine preşedinţia Uniunii Europene, zeci de mii de persoane au manifestat la Praga împotriva UE și NATO

Cehia a înregistrat ieri cel mai mare miting din ultimii ani. Protestatarii s-au declarat împotriva guvernului de la Praga și a coaliției politice aflate la putere, cerând să ia măsuri pentru contracararea inflației și pentru stoparea creșterii prețului la energie. Cehia deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene.

În timp ce Cehia deţine preşedinţia Uniunii Europene, zeci de mii de persoane au manifestat la Praga împotriva UE și NATO

Aproximativ 70.000 de persoane au protestat sâmbătă în centrul istoric al orașului Praga, Cehia, împotriva guvernului  care acordă mai multă atenție Ucrainei devastată de război decât propriilor cetățeni.

 Demonstranții au cerut demisia guvernului de centru-dreapta al lui Petr Fiala, aflat la putere din decembrie.

„Tot ce e mai bun, pentru ucraineni și două pulovere pentru noi”, scria pe un banner, sugerând că cehii nu vor putea plăti facturile mari de încălzire la iarnă. Prețurile la energie cresc în întreaga Europă ca urmare a scăderii livrărilor de gaze din Rusia, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la electricitate.

Premierul Petr Fiala, care conduce o coaliţie de centru-dreapta formată din cinci partide, a declarat agenţiei de presă CTK că protestarilor nu le pasă de interesele ţării.

„Protestul din Piaţa Václav a fost organizat de forţe politice care sunt pro-ruse, care sunt apropiate de poziţii extreme şi sunt împotriva intereselor Republicii Cehe”, a declarat el.

Republica Cehă, care deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, a primit aproximativ 400.000 de refugiați din Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie. Praga a oferit, de asemenea, un ajutor militar și umanitar semnificativ, scrie Ouest-France.

Guvernul Fiala a supraviețuit vineri unui vot de neîncredere în parlament, inițiat de două partide de opoziție: partidul populist centrist ANO al fostului premier miliardar Andrej Babis și mișcarea de extremă dreapta SPD.

Petr Fiala a declarat că mitingul a fost organizat de persoane pro-ruse apropiate de poziții extremiste și ale căror interese sunt contrare celor ale Republicii Cehe.

„Este clar că propaganda rusă și campaniile de dezinformare sunt prezente pe teritoriul nostru și că unii oameni pur și simplu le ascultă”, a adăugat el.