Lifestyle

Incendiile continuă să facă ravagii în Grecia. Situația a fost agravată de vântul puternic

Sursă foto: momscleanairforce.org

Incendiile continuă să facă ravagii în Grecia. Situația a fost agravată de vântul puternic. Grecia trebuie să se pregătească pentru zilele grele care vor urma, având în vedere că țara se confruntă cu numeroase focare de incendii, a avertizat Guvernul de la Atena.

Pompierii și voluntarii se luptă să stingă în aceste zile zeci de incendii forestiere. Situația a fost agravată de vântul puternic, iar seceta fără precedent care a uscat vegetația a dus la flăcări aproape imposibil de controlat.

Multe localități au fost evacuate, oamenilor li se interzice accesul în păduri, sunt interzise activitățile în cursul cărora s-ar putea produce scântei sau flăcări.

Şi România va da o mână de ajutor pentru stingerea incendiilor. Modulul terestru de asistență pentru stingerea incendiilor de pădure a plecat astăzi spre Grecia, are în componență 112 pompieri, 23 de autospeciale, un centru de comandă și patru containere multirisc cu echipamente.

Odată cu această misiune, România va interveni în premieră în afara țării, pentru stingerea incendiilor de pădure, deci are certificarea pregătirii necesare pentru această activitate, informează RRA.

La sosirea în Grecia, salvatorii români vor fi coordonați de autoritățile locale, în legătură și cu Centrul de Coordonare al Protecției Civile Europene. După cum a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în Grecia s-au mai deplasat două echipe terestre din Franța și una din Cipru.

Un coșmar trăiește din nou Attica, de ieri, când focarele de la Tatoi și Varibobi, de pe muntele Parnitha s-au reactivat, au traversat autostrada /…/ şi flăcările virulente au atacat pădurile și localitățile de pe versanții Penteli, la aproximativ 30 de kilometri de Atena, distrugând totul în calea lor.

Suburbiile Agios Stefanos, /…/, /Kapandriti/ şi /…/ au căzut pradă flăcărilor, care ameninţă acum satele /…/, care au fost însă evacuate. Mii de hectare de pădure au ars, împreună cu fauna lor. Sute de clădiri rezidenţiale sau profesionale au ars. Zeci de mii de locuitori au rămas fără adăpost.

Deşi a existat o mobilizare enormă a pompierilor și a armatei, flăcările nu au putut fi puse sub control şi din cauza rafalelor puternice de vânt.

Alături de pompierii greci, operează colegii din Franța, din Elveția, din Cipru, iar mâine sunt așteptați colegii din România, după ce Atena a solicitat ieri activarea mecanismului european de protecţie civilă.

Odată cu apusul soarelui, mijloacele aeriene nu pot opera, ceea ce înseamnă că numai autospecialele terestre vor opera în cursul nopții, dar cu siguranță că ele nu pot face față situației actuale.

Partea de nord a insulei Evia, a doua mai mare insulă a Greciei, trece prin acelaşi infern. Flăcările au traversat insula de la vest la est și au distrus totul în calea lor. Incendiul arde de trei zile și nu poate fi controlat, pentru că o mare parte a pompierilor operează în Attica, dar şi în alte regiuni ale țării.

Un pompier și cinci rezidenți au suferit arsuri minore și au fost spitalizat, dar un pompier voluntar a murit când s-a prăbușit peste el un stâlp de electricitate.

Multe focare de amploare sunt active şi în restul ţării și cu precădere în sudul Peloponezului, în județele Messinia, la Olimpia Antică, în județul Ilia, în vestul Peloponezului, unde în 2007 un alt mare incendiu a făcut peste 80 de victime.

Premierul grec s-a adresat aseară conaţionalilor săi, subliniind că prioritate pentru Guvern este protecţia vieților umane şi apoi protecţia averilor sau a mediului înconjurător. El a îndemnat cetățenii să rămână calmi şi uniţi și să urmeze instrucțiunile autorităților și pompierilor.

Amintim pentru cetățenii români care sunt în această parte a Greciei, că autostrada /…/ 75, care leagă Atena de nordul ţării este închisă de ieri şi circulația se face oarecum dificil, fiind deviată de Poliţia Rutieră pe alte căi./