International

Încotro se îndreaptă democrația în 2024? Trump ar putea avea ultimul cuvânt

Încotro se îndreaptă democrația în 2024? Trump ar putea avea ultimul cuvânt
sursa foto bureau buiten

Vladimir Putin al Rusiei pare să rămână la putere cel puțin până în 2030. Narendra Modi al Indiei pare sigur că își va prelungi domnia până în 2029. Iar Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă în ciuda acuzațiilor de subminare a democrației americane. Pentru cei care sunt îngrijorați de faptul că guvernanții autoritari sunt ferm în ascensiune față de democrații mai liberali, este posibil să existe multe motive de îngrijorare în 2024.

În total, guvernarea a mai mult de un sfert din populația lumii va fi în joc în alegerile de anul viitor. Inclusiv Taiwan luna viitoare, Rusia în martie, India în mai și Statele Unite în noiembrie. De asemenea, este probabil ca Marea Britanie să aleagă un nou parlament până la sfârșitul anului 2024. Deși acest vot ar putea fi amânat până în ianuarie 2025. Dar nicio competiție nu ar putea avea un impact mai mare asupra dezbaterii privind viitorul democrației decât alegerile prezidențiale din SUA.

Democrația în 2024

Trump nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea în alegerile americane din 2020. Și a afirmat în mod fals că votul a fost fraudat. Acesta a promis să se răzbune pe adversari dacă va reveni la putere. Inclusiv pe Departamentul de Justiție, pe birocrația federală și pe președintele Joe Biden. Acest lucru a alimentat temerile că ostilitățile politice din Statele Unite ar putea să se încingă și să provoace tulburări civile. Trump are un ușor avans în sondajele de opinie. Chiar dacă se apără de multiplele acuzații penale care i se aduc.

Taiwanul organizează alegeri prezidențiale și parlamentare pe 13 ianuarie. Iar rezultatul ar putea influența modul în care președintele chinez Xi Jinping își urmărește obiectivul. De a prelua controlul asupra a ceea ce Beijingul consideră teritoriul chinez „sacru”. China îl detestă pe Lai Ching-te, candidatul prezidențial din partea Partidului Democrat Progresist, pe care îl consideră un separatist. Ofițerii militari americani au declarat că Xi a ordonat armatei chineze să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027.

Alegeri la nivel mondial

În Rusia, realegerea lui Putin în funcția de președinte pare asigurată după ani de reprimare a opoziției politice. Acest lucru înseamnă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei pare, de asemenea, să continue. Punând la încercare răbdarea principalului aliat al Kievului, Statele Unite. Trump a criticat nivelul ridicat de sprijin militar american pentru Ucraina.

În India, Modi, un alt om puternic autointitulat, se îndreaptă spre realegerea în funcția de prim-ministru. După ce a cultivat un stil de conducere intransigent care este pe placul multor alegători și investitori străini. Dar care deranjează grupurile pentru drepturile omului. În cazul în care partidul naționalist hindus al lui Modi va câștiga, se așteaptă ca economia, mai degrabă decât drepturile, să rămână principalul său obiectiv.

Bătălia politică din 2024

În dezbaterea dacă democrația liberală pierde în fața autoritarismului și autocrației, Africa are și ea o voce. Loviturile de stat din Niger și Gabon din acest an au prelungit retragerea democrației în Africa Centrală și de Vest. Unde au avut loc opt lovituri de stat din 2020. Dar, mai la sud, se întrevede o competiție politică mare și plină de viață pentru 2024. După trei decenii de guvernare marcate de corupție și declin economic, Congresul Național African din Africa de Sud riscă să își piardă majoritatea parlamentară. Pentru prima dată de când Nelson Mandela l-a condus la putere în 1994, la sfârșitul apartheidului. În acest caz, ANC ar putea avea nevoie de un partener de coaliție pentru a rămâne la putere.

Probabil fie Alianța Democratică, populară în rândul alegătorilor albi. Fie Luptătorii pentru Libertate Economică, un partid marxist favorizat de alegătorii negri săraci. Oricum ar fi, democrația sud-africană va fi dat un pas înainte. Alegerile vor avea loc între lunile mai și august.

Per ansamblu, va face democrația un pas înapoi în 2024?, conform Reuters .