Actual

Inflația scade iar PIB-ul crește în zona euro. Cum influențează politica monetară?

inflatie (sursă foto: romaniajournal.ro)
sursă foto: romaniajournal.ro

Rata inflației în cele 20 de țări din zona euro a scăzut la 5,3% în iulie, în timp ce PIB-ul din al doilea trimestru al anului 2023 a crescut cu 0,3%.

Potrivit informațiilor publicate de Eurostat, biroul de statistică al UE, economia Uniunii Europene dă semne bune de rezistență.

Inflația scade în zona euro

Rata inflației din zona euro a scăzut la 5,3% în iulie, de la 5,5% în luna precedentă. Din ianuarie 2022, înainte ca invazia rusă în Ucraina să dea naștere unei incertitudini economice prelungite, s-a înregistrat cel mai mic nivel al inflației.

Cu toate acestea, inflația de bază, care oferă o indicație mai precisă a presiunilor subiacente asupra prețurilor, s-a menținut la 5,5% față de luna iunie.

Comparativ cu luna iunie, inflația anuală la prețul alimentelor, alcoolului și țigărilor a încetinit de la 11,6% la 10,8%, în timp ce prețurile la energie și la produsele industriale au scăzut, de asemenea. Cu toate acestea, inflația în sectorul serviciilor a crescut ușor la 5,6%, de la 5,4% în iunie.

Ratele alarmante ale inflației continuă să existe în mai multe națiuni. Slovacia a avut luna trecută cea mai mare inflație dintre cele 20 de națiuni din zona euro, de 10,2%, urmată de Croația (8,1%) și Lituania (7,1%).

Deși a scăzut în general, inflația este încă semnificativ mai mare decât ținta Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%, care este în concordanță cu previziunile economice anterioare.

În încercarea de a limita inflația, BCE a majorat săptămâna trecută ratele dobânzilor pentru a noua oară consecutiv, atingând cele mai ridicate niveluri din ultimii 23 de ani.

Ratele dobânzilor vor continua să crească

Cu toate acestea, datele privind inflația de bază nu oferă asigurări că majorările ratelor dobânzilor au efectul scontat.

Ratele dobânzilor vor continua să crească, potrivit președintelui BCE, Christine Lagarde, până când presiunile subiacente asupra prețurilor de consum vor începe să se atenueze.
Între timp, după cum a raportat Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru al PIB, peste așteptări. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, PIB-ul a crescut cu 0,6%.

PIB-ul celor 27 de membri ai blocului comunitar a rămas constant. Irlanda (+3,3%) și Lituania (+2,8%) au înregistrat cele mai mari creșteri de la un trimestru la altul din zona euro. Cu toate acestea, alte națiuni au avut o creștere negativă, cum ar fi Suedia (-1,5%), Letonia (-0,6%), Austria (-0,4%) și Italia (-0,3%). Germania, considerată ca fiind motorul economic al uniunii, pare să iasă încet din criză, reușind o creștere de 0,0%.

Cifrele făcute publice de Eurostat vor crește așteptările ca zona euro să crească cu 0,9% în acest an, așa cum a preconizat BCE. Economii majore precum Franța și Spania au înregistrat, de asemenea, tendințe bune de creștere în comparație cu trimestrul precedent, potrivit EuroNews.