Social

Informații importante pentru românii care vor să călătorească în Spania

Informații importante pentru românii care vor să călătorească în Spania

Condițiile de călătorie în Spania pentru un român care vine din România, țara sa de origine, sau din Franța, țară membră a Uniunii Europene, unde este rezident, sunt diferite de condițiile de călătorie pentru un român care sosește din Marea Britanie unde este rezident.

Cum pot românii călători în Spania

Pentru românii care vin din România sau dintr-o țară UE sau membră Schengen, Spania nu mai impune niciun fel de restricție privind pandemia de Covid19. Din data de 2 iunie 2022, nu li se  mai solicită prezentarea formularului de control sanitar SpTH și nici a certificatului COVID-19 pasagerilor care sosesc în Spania din statele membre ale Uniunii Europene sau statelor asociate Schengen.

Așadar pandemia Covid19 nu mai este o problemă, nu mai sunt controale de niciun fel în acest sens și intrarea în Spania este liberă. Singurele documente necesare rămân, în acest context, cele obișnuite, îndeosebi pașaportul.

Condiții pentru rezidenții non-UE

Guvernul Regal al Spaniei avertizează: consultați informațiilor publicate pe site-urile guvernelor spaniole și ale țărilor de reședință despre cerințele de intrare și ședere în fiecare dintre țări înainte de a pleca în călătorie, scrie ziarulromanesc.

De la 1 ianuarie 2021, cetățenii britanici, de exemplu, sunt asimilați locuitorilor unei țări terțe.De aceea trebuie să respecte cerințele de intrare stabilite în Codul frontierelor Schengen. Între acestea, necesitatea de a justifica obiectul și condițiile șederii preconizate și să dispună de mijloace suficiente de subzistența, atât pentru perioada de ședere prevăzută, cât și pentru întoarcere, precum și ca șederea să nu depășească 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. De obicei, cetățenii americani, britanici sau canadieni pot intra în Spania fără viză, doar cu pașaportul.

Problematica permisului de conducere

Permisul de conducere nu este considerat document de călătorie de către niciun guvern apropiat.

Astfel, este nevoie de o carte de identitate sau de un pașaport valabil, în caz contrar intrarea fiind refuzată. La fel, cardul de sănătate sau cel bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identității.

Permisul de conducere, dacă este emis de o țară UE, poate fi folosit în toată Uniunea Europeană. Înainte de a pleca la drum însă, este important să verificați din timp valabilitatea acestuia. Mai ales dacă vă aflați deja în străinătate. Dacă sunteți rezident în România și a expirat permisul în timp ce sunteți în afara țării, de exemplu, în Spania, acesta nu va putea fi reînnoit la fața locului. Dacă ați devenit rezident în Spania, puteți să îl reînnoiți dar nu să circulați când permisul este expirat.

Chestiunea serviciilor medicale

Dacă aveți nevoie de o vizită de specialitate pentru un consult sau o intervenție medicală, de exemplu, o colică renală, veți avea cei 40 sau 70 de euro pentru a plăti medicul în Spania, dar în cazuri mai grave lucrurile se complică.

Înainte de a părăsi spitalul va trebui să treceți pe la ghișeul de plăți. Dacă nu există o poliță de asigurare deseori este dificil să faci față acestor cheltuieli mari și neașteptate.Este întotdeauna consiliată stipularea unei polițe care să cuprindă eventuale cheltuielile medicale pe parcursul călătoriei și în țara de destinație.De obicei o poliță individuală de accident stipulată în țara de reședință acoperă aceste cheltuieli. În cazul unui accident de orice tip în timpul călătoriei, singurul lucru de făcut este să sunați compania de asigurări.Este esențială contactarea imediată a asiguratorului pentru deschiderea procedurii, în caz contrar și în anumite circumstanțe anumite companii pot refuza despăgubirea sau o parte din ea.

Majoritatea polițelor individuale de accident acoperă situațiile survenite în toată lumea, excluzând însă țările în care a fost decalarată situație de război. De exemplu, dacă aveți o asigurare stipulată în România nu veți avea acoperire în cazul în care vă aflați în zone de război așa cum avertizează Ministerul Afacerilor Externe.

Importanța birourilor consulare

În final, o regulă care trebuie mereu luată în calcul este înregistrarea la cel mai apropiat consulat, chiar și pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate doar pentru o ședere de scurtă durată. Doar astfel vor putea fi contactați în situații de urgență. Înregistrarea nu reprezintă o obligație legală în acest caz, ci un instrument util, care poate facilita acordarea de asistență și protecție consulară în situații deosebite.

Amintim că România este unul dintre puținele state din lume care nu percepe taxe consulare. Astfel, serviciile efectuate de înscrierea la consulat nu se plătesc deloc, fiind totalmente gratuite, mai scrie ziarulromanesc din Spania.