Social

(In)Justiția în lumea de azi. Cum se prezintă sistemul educațional românesc

Dan Andronic, jurnalist, și Florentin Țucă, avocat, Sursa foto captura ecran podcast Hai România
Sursa foto captura ecran podcast Hai România

În cadrul podcastului de pe canalul de YouTube, Hai România, ce a fost moderat de  jurnalistul Dan Andronic a fost invitat avocatul Florentin Țucă. Cei doi au atins mai multe subiecte pe parcursul podcastului. Printre acestea se numără și  un sistem educațional românesc problematic.

Despre acesta, Florentin Țucă a spus că este într-o mare criză în contextul în care corupția din societate poate fi oprită doar prin îmbunătățirea educației.

Sistem educațional românesc, un sistem „aparte”

Jurnalistul Dan Andronic și-a întrebat invitatul dacă copiii din România vor putea fi învățați să nu ia șpagă sau să facă abuzuri când ajung în funcții puternice.

„Până la urmă crezi că românii pot fi învățați că avem niște caracteristici latine, că avem o combinație de latinitate cu parte slavă. Unii o consideră nefericită. Și balcanism, au trecut și turcii pe aici la un moment dat că nici nu mai știi ce mai suntem”, a spus jurnalistul.

Avocatul Florentin Țucă a spus că aceasta este o combinație fericită. Aceasta a făcut românii rezistenți.

Un exemplu adus în cadrul acestui subiect de discuție au fost accidentele nefericite ce s-au întâmplat la Mihăilești în anul 2004 și la Crevedia în 2023.  Românii s-au găsit în aceeași situație la aproape 20 de ani distanță în condițiile în care nu s-a respectat un perimetru se siguranță.

„Ăsta mi se pare un exemplu dramatic. Mihăileștiul și Crevedia. Constant rămâne constanta că nu respectăm regulile”, a declarat Dan Andronic.

Un sistem educațional fără reguli

Acesta a spus că românii nu învăță și nu respectă regulile. Aceste accidente au fost unele extrem de grave și regretabile. Totuși, nu au arătat faptul că există o rezistență organică împotriva regulilor și nepăsării.

„E posibil ca lejeritate cu care noi primim regulile și felul de a găsi soluții de a le evita. Ar putea să fie una din cauze. Când ziceam de educație spuneam că avem niște piloni în formarea individuală chiar și în colectiv avem familia, biserica, avem școala, cei 7 ani de acasă, iar toți acești piloni sunt șubreziți astăzi. Instituția Biserica este atacată, școala este în criză”, a transmis avocatul în cadrul podcastului.

În ziua de astăzi, tinerii sunt expuși la mult mai multe ispite decât erau acum 20 de ani. Una dintre cele mai mari ispite este reprezentată chiar de către internet.

Degringolada aceasta din România vine de rândul tinerilor care nu au sisteme de referință? Întrebat acest lucru, Florențin Șucă a spus că „este posibil. Eu cred că au fost asaltați de prea multă presiune informațională, de divertisment, de îndepărtare de familie și de școală. Cred că au fost presiuni de genul ăsta”.