Social

”Instituțiile statului pe înțelesul copiilor”, un proiect pentru cetățenii de mâine

”Instituțiile statului pe înțelesul copiilor”, un proiect pentru cetățenii de mâine

Asociaţia D’ale Cetățeanului va derula în perioada august-decembrie proiectul ”Instituțiile statului pe înțelesul copiilor”. Scopul proiectului este familiarizarea și educarea copiilor despre rolul şi modul de funcţionare al instituţiilor într-un stat democratic. Obiectivele generale sunt educația permanentă de interes comunitar cu accent pe educație civică și educația formală și nonformală, pentru consolidarea competențelor și accelerarea învățării prin activități educative.

 

Componenta centrală a proiectului va fi susţinerea unui set de 4 cursuri cu tema ”Instituţiile Statului pe înţelesul copiilor”. Cursurile sunt destinate elevilor din clasele a-III-a şi a-IV-a și presupun interacţiunea cu cel puţin 500 de elevi (20 de clase) din unităţi de învăţământ care aparţin de Sectorul 5. Aceste cursuri se vor desfășura pe parcursul lunii noiembrie.

 

Înainte de începerea cursurilor elevii participanţi vor fi rugaţi să răspundă unui chestionar iniţial referitor la informaţiile şi cunoştinţele lor în acel moment despremodul de funcţionare al statului şi al instituţiilor publice.

 

Tematica cursurilor va fi centrată pe înţelegerea mecanismelor, roluluişi interacţiunilor dintre principalele instituţii publice, iar maniera în care vor fi susţinute cursurile va fi predominant interactivă – orientată pe implicarea cât mai mare a elevilor. Modulul de cursuri va fi derulat pe parcursul a 4 săptamani, în fiecare săptămână  elevii din fiecare clasă participând la cate un curs. La finalul parcurgerii modulului de cursuri, fiecare clasă participantă în proiect va fi premiată în numele Centrului Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” cu câte un laptop. Odată cu încheierea cursurilor, elevii participanţi vor fi rugaţi să răspundă unui chestionar final prin care se va urmări evaluarea gradului în care parcurgerea acestor cursuri a reuşit să îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe şi înţelegere al elevilor referitor la instituţiile publice despre care s-a discutat în cadrul cursurilor.

 

Pentru a avea efect şi după finalizarea sa, proiectul are și o componentă adresată cadrelor didactice participante în proiect. Acestea vor primi un set tematic de 50 planşe suport originale, realizate în cadrul proiectului în perioada august-septembrie, planșe care le vor oferi posibilitatea să continue seria de lecţii pe această temă şi după încheierea proiectului. Setul tematic va fi produs în format tipărit (unul pentru fiecare din cele 20 de clase). Versiunea online a setului tematic de 50 de planșe va constitui o resursă educaţională gratuită oferită de către Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” şi va putea fi accesată de către toţi cei interesaţi la adresa web a proiectului: educivic.info. La această adresă va fi găzduită pagina de internet a proiectului ce va fi creată în primele luni de implementare. Proiectul va fi promovat în mediul online și va beneficia de o pagină dedicată pe rețelele de socializare.

 

Proiectul beneficiază de cofinanţare de la bugetul local al Sectorului 5 prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” în domeniul cultură/sport/educație, în baza prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, prin contractul de finanţare nr. CCTSI-2020.07.23-08 din  data 23.07.2020

 

Valoarea totală a proiectului este de 144.440,00 lei, din care fonduri de la bugetul local al Sectorului 5 prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” 129.996,00 lei și contribuţia Asociației 14.444,00 lei.