Știri pe scurt

Insulele din Pacific sunt divizate în legătură cu deversarea apei de la Fukushima

apa radioactiva Sursa foto Eco Synergy
Sursa foto: Eco Synergy

Prim-ministrul Insulelor Cook, Mark Brown, președintele blocului insulelor din Pacific, a declarat că știința susține decizia Japoniei de a deversa în mare apa tratată de la centrala nucleară Fukushima, dar că este posibil ca regiunea să nu ajungă la un acord asupra acestei probleme „complexe”.

Japonia a declarat marți că va începe să elibereze în mare peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima pe 24 august, mergând mai departe cu un plan puternic criticat de China.

Japonia a declarat că eliberarea apei este sigură. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, a dat undă verde planului în luna iulie, afirmând că acesta respectă standardele internaționale și că impactul pe care l-ar avea asupra oamenilor și mediului este „neglijabil”.

AIEA s-a deplasat în iulie în Insulele Cook pentru a-și prezenta concluziile în fața Forumului Insulelor din Pacific – un bloc regional format din 18 națiuni, ale căror zone economice exclusive combinate acoperă 40 de milioane de kilometri pătrați din Oceanul Pacific, unde se află jumătate din capturile mondiale de ton, potrivit Reuters.