Actual

Întâlnire de gradul zero la Chişinău între directorul SRI, Eduard Hellving şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Întâlnire de gradul zero la Chişinău între directorul SRI, Eduard Hellving şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Opțiunile de reformă a sectorului național de securitate au fost principala temă de discuție dintre președintele Maia Sandu și directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellving care se află într-o vizită la Chișinău, scrie siteul deschide.md.

Întâlnire de gradul zero la Chişinău între directorul SRI, Eduard Hellving şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Cei doi oficiali, Maia Sandu şi Eduard Hellving au discutat despre subiectele care, în prezent, se află în atenția întregii regiuni: nivelul sporit al riscurilor de securitate, posibilitatea intensificării traficului de arme, a atacurilor teroriste și cibernetice, a radicalizării și dezinformării.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a menționat, în cadrul discuției, obiectivele de securitate ce sunt puse în fața instituțiilor de profil.

1) transparentizarea activității Serviciului de Informații și Securitate

2) dezvoltarea unui mecanism de control parlamentar efectiv asupra domeniului securității naționale

3) creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile responsabile de securitatea spațiului informațional al țării

4) cooperarea regională și internațională eficientă

Maia Sandu: Alertele false cu bombă din ultima perioadă reprezintă o încercare de „destabilizare a situaţiei” din Republică

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, declara în luna iulie că alertele false cu bombă din ultima perioadă reprezintă o încercare de „destabilizare a situaţiei” din republică şi o modalitate de verificare a capacităţii instituţiilor statului de a reacţiona.

„Serviciul de Informații și Securitate încearcă să afle identitatea acestor alerte și sunt multe și asta comportă costuri, pentru că deranjează activitatea mai multor instituții publice. Din câte știu eu, au anumite informații. (…) Aceste lucruri nu se fac simplu. Se folosesc adrese de e-mail care sunt ascunse în afara țării, vin de pe servere care sunt mai greu de verificat. Am văzut că asemenea lucruri s-au întâmplat și în alte țări. (…) Eu cred că este o intenție de destabilizare a situației, poate și de verificare a capacității instituțiilor noastre de a reacționa, dar ține mai mult de destabilizare, vor să-i sperie pe cetățeni, să creeze această panică în societate”, a declarat Maia Sandu la postul public de televiziune.

În luna iulie, Procuratura Republicii Moldova arăta într-un comunicat de presă că „alertele false cu bombă, anunţate în ultimele săptămâni atât la Chişinău, cât şi pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sunt investigate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care are mai mulți suspecți, atât în țară, cât și în afara țării. Acțiunile acestora sunt dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”.

Amenințările cu bombă înregistrate în ultima vreme în Republica Moldova nu sunt deloc întâmplătoare, spun procurorii de la Chișinău. Ele ar fi fost puse la cale de un grup de persoane dirijate din afara țării care doresc să provoace neliniște în rândul populației, în contextul războiului din Rusia, dar și al orientării proeuropene a țării.