Actual

Inteligența artificială, reglementată la nivelul UE. Legea intră în vigoare luna viitoare

inteligența artificială
sursa foto: arhiva companiei

Normele europene de referință pentru inteligența artificială sunt pe cale să intre în vigoare în curând, marcând un pas important în reglementarea acestui domeniu. Aprobată de statele membre ale Uniunii Europene în urma unui acord politic în decembrie, aceste norme reprezintă un posibil punct de referință la nivel global pentru utilizarea tehnologiei AI în diverse contexte, de la afaceri la viața de zi cu zi.

În comparație cu abordarea voluntară și mai puțin stringentă a Statelor Unite, legea UE este mult mai cuprinzătoare și impune standarde mai stricte. În timp ce Statele Unite optează pentru o abordare mai flexibilă și bazată pe conformitate voluntară, China se concentrează pe menținerea stabilității sociale și pe controlul strict al statului în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale.

„Această lege de referință, prima de acest fel din lume, abordează o provocare tehnologică globală care creează, de asemenea, oportunități pentru societățile și economiile noastre”, a declarat ministrul belgian al digitalizării, Mathieu Michel.

„Prin Legea privind IA, Europa subliniază importanța încrederii, transparenței și responsabilității atunci când se ocupă de noile tehnologii. Se asigură în același timp că această tehnologie în schimbare rapidă poate prospera și stimula inovarea europeană”, a mai spus el.

Legea referitoare la inteligența artificială instituie cerințe stricte de transparență pentru sistemele de AI cu un grad ridicat de risc, în timp ce normele pentru modelele de AI de uz general sunt mai puțin riguroase. Amendamentele pentru nerespectarea acestor cerințe variază între 7,5 milioane și 35 de milioane de euro, în funcție de natura încălcării, conform informațiilor de pe reuters.com.