Social

Invitație: Să luăm parte activă la clădirea viitorului Uniunii Europene

Invitație: Să luăm parte activă la clădirea viitorului Uniunii Europene

Biro Rozalia, deputat UDMR Bihor și preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, a susținut, marţi, o conferinţă de presă. Biro a declarat că forurile de conducere ale Uniunii Europene aşteaptă în acest an propunerile tuturor cetăţenilor europeni privind viitorul Europei. Acestea se integrează în cadrul conferinţei dedicate ce va avea loc prin mai multe evenimente organizate până în martie 2022, relatează Agerpres.

„Am dorit acum, când începem sesiunea parlamentară, să trezim puţin sensibilitatea oamenilor, să conştientizăm că există această posibilitate şi să ne dăm seama că oricare dintre noi poate să-şi spună părerea, singur sau împreună cu alţii, reprezentanţi ai societăţii civile, ai societăţii, în general, asociaţii, federaţii etc. Important e să se accepte această solicitare de dialog şi să se organizeze întâlniri pentru a face propuneri pentru viitorul Europei. Să devenim parte activă pentru viitorul Europei”, a declarat Biro Rozalia.

Conform deputatului, această Conferinţă pentru viitorul Europei, lansată pe 9 mai la Strasbourg şi derulată până în primăvara anului 2022, are ca scop de a da posibilitatea tuturor cetăţenilor UE să îşi exprime părerea în cele nouă domenii principale de interes. Totodată să organizeze evenimente mai mici sau mari, mese rotunde, alte întruniri care facilitează un dialog între actorii societăţii, de la nivel academic până la simplul cetăţean.

Cele trei instituţii de conducere a UE – Consiliul European, Comisia Europeană şi Parlamentul European – au semnat, la lansare, o declaraţie comună în care, printre altele, se recomandă organizarea de evenimente în paritate de gen şi o participare de minimum 30% a tinerilor.

Nouă teme majore pe care vor putea fi făcute propuneri şi organizate întâlniri

  • Schimbări climatice şi mediu;
  • Sănătate; Economie puternică, justiţie socială şi locuri de muncă;
  • UE în lume; Valori şi drepturi. Statul de drept. Securitatea;
  • Transformare digitală;
  • Democraţie europeană;
  • Migraţie;
  • Educaţie, cultură, tineret şi sport.
  • Secţiunea Alte idei.

Propunerile vor putea fi trimise pe site-ul dedicat Conferinţei privind viitorul Europei – https://futureu.europa.eu – o platformă digitală multilingvistă, lansată încă din 19 aprilie, la iniţiativa comisarului european Dubravka Suica.

Intrarea pe această platformă este liberă şi se poate posta o propunere în cele nouă domenii afişate sau chiar şi la Alte idei, dar toate trebuie să fie de competenţa UE.

În urma dialogurilor purtate la nivel local, regional, naţional şi european, se vor centraliza concluzii până în martie 2022, se vor elabora recomandări şi un raport privind principalele activităţi, domenii şi direcţiile în care UE ar trebui să acţioneze în viitor.

Între timp, sunt programate la nivel european o serie de ateliere civice europene, primul urmând să aibă loc în 17-19 septembrie, într-o locaţie ce va fi stabilită, dar şi mai multe conferinţe specifice programate aproape lunar.