Lifestyle

Iohannis pleacă iarăși la plimbare! Președintele merge la încoronarea lui Charles al III-lea

Klaus Iohannis, sursa foto Playtech
Sursa foto Playtech

Abia întors dintr-un prelungit turneu prezidențial în America Latină, Klaus Iohannis își pregătește din nou bagajele pentru o nouă deplasare externă. De data acesta la Londra, unde va participa la festivitățile de încoronare ale Regelui Charles al III-lea.

La doar câteva zile de la întoarcerea din Argentina, ultima țară vizitată în turneul prezidențial din America Latină, Klaus Iohannis se prregătește din nou să decoleze cu aeronava de lux. De data aceasta către Marea Britanie, unde președintele României va fi prezent la ceremonia de încoronare ale Regelui Charles al III-lea.

Astfel, conform agendei prezidențiale, mâine, 5 mai, Iohannis va participa la festivitățile prilejuite de încoronarea Regelui Charles al III-lea și a Reginei Camilla și la recepția oferită de Majestatea Sa șefilor de delegații, care va avea loc la Palatul Buckingham.

Iar sâmbătă, 6 mai, președintele României va fi prezent la ceremonia încoronării Majestății Sale Regele Charles al III-lea și a Reginei Camilla, care se va desfășura la Westminster Abbey, cu începere de la ora 13 (ora României).

Un eveniment mai modest decât al Reginei Elisabeta

Klaus Iohannis se va număra printre cei peste 2.000 de invitaţi care vor asista la încoronare, mult mai puţini decât cei 8.000 prezenţi la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a care a avut loc în 1953. De asemenea, se așteaptă ca și procesiunea de încoronare să fie mai modestă. Procesiunea reginei Elisabeta a avut 16.000 de participanți și a avut nevoie de 45 de minute pentru a trece prin orice punct staționar de pe traseul de 7 km.

Regele Charles al III-lea va fi încoronat oficial sâmbătă și va deveni, la cei 74 de ani ai săi, cel mai în vârstă suveran care a urcat pe tron. Palatul Buckingham a anunțat diverse evenimente pentru acest weekend, inclusiv un concert la Castelul Windsor duminică, 7 mai, cu Katy Perry, Take That și Lionel Richie.

Totodată, pub-urile, cluburile și barurile din Anglia și Țara Galilor vor putea rămâne deschise timp de două ore în plus vineri și sâmbătă, în weekendul Încoronării.

Nu în ultimul rând, luni, 8 mai, va fi o zi de sărbătoare suplimentară în toată Marea Britanie.

Cine va merge și cine va lipsi

Încoronarea este o eveniment de stat, ceea ce înseamnă că guvernul controlează lista invitaților.

Pe lângă familia regală, printre invitați se vor număra primul ministru, reprezentanți ai Camerelor Parlamentului, șefi de stat și alte persoane din familia regală din întreaga lume.

Ducele de Sussex, Prințul Harry, a confirmat că va călători din SUA pentru încoronare, dar soția sa, ducesa de Sussex, Meghan Markle, nu va participa. Evenimentul este prima ocazie în care Prințul Harry va fi văzut în public alături de familia regală de la publicarea în ianuarie a controversatei sale cărți de memorii „Spare”. Data încoronării coincide cu ziua de naștere a fiului cuplului, Prințul Archie, care va rămâne în SUA cu mama sa.

Nici ducesa de York nu va fi prezentă, sursele din apropierea familiei regale confirmând că nu a fost invitată la ceremonie. Ducele de York, prințul Andrew, care a fost căsătorit cu ducesa până la divorțul lor din 1996, este așteptat însă să meargă.

Un alt absent de marcă este președintele american Joe Biden, dar Prima Doamnă Jill Biden va merge în numele său, conform BBC.