Actual

Ion Țiriac: „În România, se va câștiga din acest domeniu încă 20 de ani de acum înainte”. Iată în ce investește

Ion Țiriac: „În România, se va câștiga din acest domeniu încă 20 de ani de acum înainte”. Iată în ce investește
Arhivă

Omul de afaceri Ion Țiriac și-a lansat ultimul proiect imobiliar, turnul de birouri din Piața Victoriei. Milionarul și-a spus punctul de vedere cu această ocazie vis-a-vis despre vremurile atipice pe care le trăim, despre tenis și imobiliare.

Ion Țiriac: „În România, se va câștiga din acest domeniu încă 20 de ani de acum înainte”. Iată în ce investește

În opinia miliardarului, afacerile imobiliare vor fi profitabile în România încă 20 de ani de acum înainte. Țiriac s-a declarat optimist asupra perspectivelor de dezvoltare a pieţei locale de real estate, chiar şi în contextul actual: „În imobiliarele europene nu găsiţi preţuri atât de mici cum sunt preţurile în România. Raportat la preţurile de acum 3- 4 ani, este însă o obscenitate de cât de mult au crescut, pentru considerente în general politico-economice”.

Nu este de acord cu excluderea sportivilor ruși și ucraineni de la turneele de tenis

Despre contextul socio-economic actual, Ion Țiriac a punctat că în acest moment consecinţele economice ale războiului sunt greu de anticipat, mai ales în contextul resurselor oferite lumii de cele două ţări aflate în conflict. Este dezamăgit de faptul că Wimbledonul nu îi lasă pe sportivii ruşi şi pe ucraineni să joace. Consideră că un război armat este o catastrofă și nu ar trebui să se întâmple, însă de aici și până la a interzice unor copii care s-au pregătit 10-15 ani să participle la astfel de competiții este cale lungă.

„Am propus să primească nişte wild carduri (un wild card reprezintă, în general, un drept extraordinar de participare la o competiţie acordat unui sportiv sau unei echipe care nu s-a calificat pe cale normală) şi să se joace la dublu, un rus cu un ucrainean, o rusoaică cu un ucrainean şi aşa mai departe. Este destul că a venit o singură epidemie, minoră şi lumea s-a oprit – ferească Dumnezeu lumea de mai rău.”, a declarat Ion Țiriac.

Cât despre viitorul economic al globului, omul de afaceri nu s-a arătat deloc optimist. Un singur exemplu a dat: Rusia și Ucraina livrau 25% din cerealele pe tot globul, iar acum acest procent este nul. Faptul că India s-a oferit să fie salvatoarea planetei din acest punct de vedere nu este o soluție în opinia miliardarului. Una e să promiți, alta e să și duci la bun sfârșit acest angajament. Sfatul său pentru români e că trebuie să se pregătească pentru vremuri un pic mai grele, dar să aibă și speranță în mai bine.

Pe Simona Halep o duce mai mult capul, decât corpul

Când a venit vorba despre sportivi și performanțe, Ion Țiriac a ținut să sublinieze în cazul Simonei Halep că „o duce mai mult capul, decât corpul”. Fostul mare tenisman a spus că dintotdeauna a apreciat mai mult munca, în pofida talentului, ceea ce duce la rezultate mai notabile.

Omul de afaceri este de părere că și acum, după 32 de ani de democrație, românii încă mai au probleme de mentalitate în ceea ce privește cultul muncii. Dacă la noi încă mai merg scuzele cu „am o problemă personală astăzi”, în alte țări așa ceva nu există. „La nemţi, dacă întârzii 10 minute, întâi te trimit la un spital de boli nervoase şi apoi discută”.

Ce planuri de viitor are Ion Țiriac

Cel mai bogat român, cu o avere care depăşeşte 6 miliarde de euro, Ion Țiriac (83 de ani) a vândut, în ultimii ani, active de peste 1,2 miliarde de euro. În ceea ce priveşte investiţiile viitoare, acestea vor fi direcţionate în afara Capitalei, potrivit lui Petru Văduva, CEO al Ţiriac Group.

Grupul Ţiriac, prin braţul său de imobiliare, va dezvolta două cartiere rezidenţiale, unul în Braşov şi un altul în Timişoara: „În Braşov va fi un cartier rezidenţial adresat mass market. În Timişoara avem, de asemenea, un teren special, fostul abator, un monument istoric pe care îl renovăm, va fi tot rezidenţial. Dorinţa noastră este să fim un dezvoltator orientat pe mid-high market.”, a specificat Petru Văduva, conform businessmagazin.ro.

Ion Țiriac nu investește doar în afaceri, ci și în copii

Ion Țiriac a anunțat că mulți bani pe care îi produce din diferite afaceri merg către Fundația Țiriac, care derulează multe proiecte, mai ales în sportul pentru copii.

Fundația Țiriac și Fundația Olimpică Română au organizat vineri, 27 mai, un schimb atipic de experiență pentru copii, conceput și dezvoltat împreună cu Federația Română de Gimnastică Ritmică.

Astfel, micuții hocheiști sustinuți de Fundația Țiriac și Fundația Olimpică Română au avut șansa să afle secretele gimnasticii ritmice de la copiii de aceeași vârstă și chiar să învețe câteva mișcări de bază în acest sport. Ulterior, fetele de la gimnastică ritmică au intrat pe gheața Patinoarului Allianz-Țiriac Arena și au învățat să patineze, fiind susținute de copiii de la patinaj și hochei și de antrenorii Patinoarului.

Evenimentul a fost marcat de prezența Irinei Deleanu, președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică.

“Este o acțiune de bun augur care i-a ajutat pe copii să afle tainele unui alt sport pe care cu siguranța l-ar putea practica, cel puțin ca hobby. Cu această ocazie, copiii au aflat că patinajul și hocheiul sunt înfrățite cu gimnastica ritmică pentru că au în comun jocul de picioare. Le-am văzut pe fetele de la gimnastică ritmică foarte încântate pentru că au pășit pe gheața patinoarului, pentru o parte dintre ele fiind pentru prima dată. Mă bucur că și-au descoperit pasiunea pentru patinaj și cu siguranță vom reveni la patinoar”, a declarat Irina Deleanu, Președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică.

”A fost un prilej extraordinar de a îndrepta atenția fetelor care practică hocheiul către valențele gimnasticii ritmice. Au fost încântate de noua experiență și curioase să învețe noi mișcări în acest sport. La rândul lor, micuțele hocheiste le-au oferit suport fetelor de la gimnastică ritmică și le-au ajutat să patineze pe gheață. Am observat că au legat prietenii și au făcut schimb de impresii despre sporturile pe care le practică. Este o activitate deosebită care oferă oportunitate copiilor să cunoască și să practice și alte sporturi”, a declarat Eduard Pană, Director Sportiv al Fundației Țiriac.