Actual

Jandarmeria a oferit amenzi în valoare de aproape 10.000 de lei după protestul AUR! S-a deschis și un dosar penal

protest AUR sursa foto antena1
sursa foto antena1

În urma protestului organizat de AUR la ministerul Sănătății, Jandarmeria Capitalei a anunțat că a aplicat șase amenzi contravenționale în valoare de 9.700 de le. În plus s-a deschis și un dosar penal pentru loviri și alte violențe.

Potrivit Jandarmeriei, cinci sancțiuni contravenționale au fost aplicate pe Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, în timp ce o alta a fost dată pe Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

„De asemenea, a fost întocmit un act de sesizare cu privire la săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe, în conformitate cu prevederile art. 193 CP. În continuare se fac verificări pentru identificarea și sancționarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare”, a mai menționat Jandarmeria Capitalei.

AUR a organizat un protest, joi, „împotriva vaccinării obligatorii”, deși Ministerul Sănătății insistă că vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie. Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj similar, vineri, spunând că „nimeni nu va fi vaccinat forțat”. Un jurnalist a fost lovit de un bărbat în timpul protestului organizat joi de AUR la Ministerul Sănătăţii împotriva „vaccinării obligatorii”, agresorul fiind extras de jandarmi din mulţime şi dus la o secţie de Poliţie, unde i se va întocmi dosar penal.

„Vaccinarea în România nu a fost și nu va fi niciodată obligatorie”

„Cred că este o ipocrizie cinică, aș spune dezgustătoare, să minți și să sperii oamenii doar pentru a câștiga voturi. Vaccinarea în România nu a fost și nu va fi niciodată obligatorie. Înțeleg perfect reținerile românilor după tot ceea ce s-a întâmplat în pandemia COVID, însă aici vorbim despre niște vaccinuri pe care le facem noi toți, părinții noștri, bunicii noștri, de zeci de ani în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

Alexandru Rafila a afirmat că proiectul pentru Strategia Națională de Vaccinare „nu face altceva decât să stabilească principiile și accesul la un program de vaccinare”.

„Avem interesul să ne protejăm copiii. Nu înțeleg de ce se insistă pe obligativitate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a spus că prin strategie cetățenii vor avea dreptul, și nu obligația, să folosească vaccinurile.

„Vom permite compensarea vaccinurilor pentru pacienții cu boli cronice, o parte chiar din acest an, iar de anul următor lista urmează să fie extinsă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Despre protestul anunțat de AUR, Rafila a declarat că „este absolut iresponsabil să transmiţi astfel de mesaje false”.

Ministrul a spus că în Strategia Naţională de Vaccinare nu se regăseşte nicio prevedere care să indice faptul că va deveni obligatorie vaccinarea.