Social

Judecătorii s-au răzgândit. Ce decizie s-a luat în privința dosarului Colectiv

Judecătorii s-au răzgândit. Ce decizie s-a luat în privința dosarului Colectiv

Judecătorii s-au răzgândit. Conform procedurii administrative, decizia finală privind dosarul Colectiv a fost luată astăzi, 16 iunie 2021. Ce decizie s-a luat în privința dosarului Colectiv.

La aproape șase ani de la tragicul eveniment, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au hotărât ca dosarul ‘Colectiv’ să fie împărţit în două. Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului.

În acest context, judecătorii s-au răzgândit și au decis ca dosarele să fie reunite într-o singură cauză.

Judecătorii s-au răzgândit

Miercuri, a fost format un complet de divergență, prin includerea unui al treilea magistrat, care a decis ca cele două dosare să fie reunite într-unul singur, care a primit termen pentru data de 22 septembrie.

Consecinţa este că, în loc ca dezbaterile finale să se încheie miercuri, aşa cum se stabilise iniţial, procesul a fost amânat pentru la toamnă.

De menţionat că supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia instanţei de a discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, susţinând că aceasta ar duce la pedepse “mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Schimbări ale încadrărilor juridice
În documentele instanței se poate observa faptul că au fost aduse în discuție, din oficiu, schimbări ale încadrărilor juridice, astfel: înlăturarea articolului 309 Cod penal care face referire la consecințele deosebit de grave pentru inculpații Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea, Antonina Radu şi George Petrică Matei, punerea în discuție a formei de vinovăție, intenția sau culpa (dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijență în serviciu) pentru inculpații Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Larisa Ganea şi Sandra Ramona Moţoc.

Documentele arată că în cazul în care se va dovedi că este vorba de abuz în serviciu, se va lua în discuție ca pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpaţilor Cristian Popescu-Piedone şi Aurelia Iofciu să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.

În ceea ce priveşte înlăturarea articolului 309 Cod penal, Curtea pune în vedere ca dezbaterile să vizeze şi împrejurarea dacă infracţiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată, potrivit Capital.